MALATYA | ‘Kameralar baksın, 1 tane AFAD ekibi var mı?’

Rûdaw, depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan Malatya’nın durumunu yerinden takip etti. Vatandaşlar, arama-kurtarma ekiplerinin olmadığını belirtti.

MALATYA | ‘Kameralar baksın, 1 tane AFAD ekibi var mı?’

Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ilde ağır yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde can kaybı 4 bin 544'e yükseldi. 26 bin 286 kişi ise yaralandı.

“Belediye dün izin vermedi”

Arama-kurtarma faaliyetlerine katılan bir çalışan, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Enkazdan şimdiye kadar 4 kişi sağ olarak çıkarıldı. 8 de cenaze çıkarıldı. Çalışmalara devam ediyoruz. Enkaz altında çok kişi var daha. Belediye, dün izin vermedi. Daha önce izin verilseydi daha çok kişi kurtulabilirdi. Zor bir şey, cenaze çıktığı zaman perişan oluyoruz. İki kardeş birbirinin kucağında can vermiş. Bu görüp nasıl çalışabiliriz ki? Çok zor, ne diyebilirim ki? Allah insanlara yardımcı olsun. Bakın, birinin kafası görünüyor” ifadelerini kullandı.

“İnsanları kendi hâllerinde bıraktılar”

Sözlüsü hâlen enkaz altında olan genç bir kadın, “Sözlümü bekliyorum. Dün eğer gerekli yardımlar yapılsaydı, gerekli ekipmanlar olsaydı ya da gerekli ekipler, AFAD ekipleri gelseydi şu an kendisinin çoktan çıkmış olacağını ve diğer insanların da şu an çıkmış olacağını düşünüyorum. Yapmadılar, suistimal ettiler. ‘Ses yok’ diyerek böyle boşu boşuna beklettiler insanları. İnsanları böyle kendi hâllerinde bıraktılar. Çoğu kişi de onların yüzünden öldü, eğer gerekli zamanda gerekli yardım yapılsaydı şu an yaşıyor olacaklardı” dedi.

“Annem yaşıyordu, kimse gelip el atmadı”

Yardım isteyen annesine kimsenin yardım etmediğini belirten bir vatandaş, “Annem ‘Ben iyiyim, beni kurtarın’ diye çağırdı. Gelip de Allah rıza için el atan bir kişi olmadı. Kendi imkanlarımızla 10 kişiyi çıkardık. 5 tane canim; kardeşim, kardeşimin hanımı, üniversite öğrencisi 22 yaşında yeğenim, 21 yaşında yeğenim ve annem soğuk yerin altında duruyor. Bu nasıl bir iş Allah aşkına?” şeklinde konuştu.

“Kamera baksın, bir tane AFAD çalışanı varsa haklılar”

Başka bir vatandaş da “Cenaze var, buraya hiçbir ambulans gelmiyor. Bir tane AFAD ekibi yok. Kamera baksın, bir tane AFAD çalışanı varsa haklılar. Yani yalan, kazı çalışması falan hiçbir şey yok. Yalan söylüyorlar” diyerek AFAD’ın arama-kurtarma çalışmalarına katılmadığını ifade etti.

“24 saattir buradayım. Vatandaşa bir yardım gelmiyor”

24 saattir yardım gelmediğini aktaran vatandaş da “24 saattir buradayım. Vatandaşa bir yardım gelmiyor. Benim şu anda hafriyat aldığım yerde, vatandaş müdahale ediyor ama hiçbir yere ulaşma imkanımız yok. Gerek yağış, gerek fırtına yüzünden, gerek de mazotun bitmesi yüzünden. Büyükşehir Belediyesi mazot takviyesi yapıyor ama AFAD her yere yetişecek gibi değil. Şu anda, bu mıntıkada 100-150 yer var, AFAD hangi yere yetişecek?” diye belirtti.

“Aşağıda bir sürü yıkık bina var 1 tane görevli yok”

Çocuklarının 2 gündür çeyrek ekmekle durduğunu dile getiren bir vatandaş ise “Su yok ya, 2 gündür içmek için su yok diyebilirim. Çocuklar 2 gündür çeyrek ekmekle duruyor, çeyrek ekmek. 3-4 yere mesaj attım, ona atıyorum, buna atıyorum kimse yok. Aşağıda bir sürü yıkık bina var 1 tane görevli yok, 1 tane. Canımızın derdine mi düşelim, onlara mı yardım edelim, çocuklarımıza mı bakalım? Anamızın evi gitmiş, babamızın evi gitmiş, kendi evimiz gitmiş, ne yapalım?” ifadelerine yer verdi. /Rudaw