Maliki: Kürtler Bağımsızlık Yanlısı Değil

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski Başbakan Nuri Maliki, dün bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi'nde gündeme getirilen bağımsızlık meselesinin sadece siyasi bir baskıdan ibaret olduğunu iddia ederek, "Bazıları Kürdistan Bölgesi'ndeki iç meseleleri Bağdat'a taşıma peşinde. Kürtler bağımsızlıktan yana değil, hak ve refah istiyorlar” ifadesini kullandı.

Maliki: Kürtler Bağımsızlık Yanlısı Değil

Kürdistan Bölgesi'ndeki memur maaşlarının Bağdat tarafından kesilmesine ilişkin Maliki, "Bütçe yasasında Kürt memur maaşları diye bir madde yok ama Kürdistan Bölgesi'nin bütçede payı var. Erbil petrol anlaşmasına sadık kalmadı bu yüzden de bütçe gönderilmedi. Kürdistan Bölgesi'ndeki memurlara Basra petrol gelirinden maaş verilsin, diğer yandan onlar kendi petrolünü satsın, böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

Musul'un IŞİD'den sonrası durumu hakkında ise Maliki, "Musul'da sınır hakimiyetinde IŞİD öncesine dönülmeli. Musul'un bazı bölgeleri şu an Irak Ordusu'nda değil. Ben uyardım, Musul'da gelecek, IŞİD döneminden daha da kötüye gidebilir” şeklinde konuştu.

Maliki, Kürdistan Bölgesi'ni kastederek, "Musul ve etrafında petrol çok. Türkiye Irak toprağına göz dikmiş durumda. Irak içerisindeki bazı taraflar tam da buna hizmet ediyor” dedi.

Sözlerinin devamında eski ABD Başkanı Barack Obama'ya ağır suçlamalarda bulunan Maliki, John Kerry dönemindeki dış siyaseti "başarısız” olarak niteleyerek şöyle devam etti:

"IŞİD söylenildiği gibi bir boşluktan oluşmadı. ABD, Sovyetler Birliği'nin karşısına Afganistan'da Taliban'ı nasıl çıkardıysa, aynı şekilde Obama yönetimi Başbakanı Maliki olan hükümeti kovmak için IŞİD'i yarattı. Bu sözler Trump ve birkaç Amerikalı yetkilinin sözleridir ki bunu kongrede de dile getirdiler.”dedi