Maske tartışması: DSÖ kararını değiştirebilir

Maske tartışması: DSÖ kararını değiştirebilir

Yeni tip korona virüsünden korunmak ve salgının yayılmasını engellemek konusunda en tartışmalı konulardan biri, kimlerin maske takması gerektiği. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) mevcut tavsiyesi, sadece hasta olanların veya hasta bakan kişilerin maske takması, geri kalanların ise maske takmadan en az 1 metre sosyal mesafeyi koruması yönünde.

Ancak ABD’nin saygın üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) yapılan son araştırma, bu tavsiyeyi tartışmalı hale getirdi. Araştırmada virüsün sekiz metreye kadar ulaşabileceği iddia edilince, DSÖ de maske kullanımı konusunu yeniden değerlendirme kararı aldı.

‘TARTIŞMAYI YENİDEN AÇIYORUZ’

BBC News’ün haberine göre, DSÖ uzmanlarından oluşan bir panel kimlerin maske takması gerektiğini bir kez daha ele almak üzere toplanacak. Panelin başkanı David Heymann, “DSÖ, maske kullanımına dair tavsiyelerini değiştirip değiştirmesi gerekmediği bağlamında, yeni bulgulara bakmak üzere tartışmayı yeniden açıyor” dedi.

MIT ARAŞTIRMASI NE BULDU?

Üniversitenin araştırmasında, insanlar öksürdüğünde ve hapşırdığında virüsün ne kadar uzağa saçılabildiği incelendi. Hızlı kameralar ve başka sensörlerle yapılan ölçümler sonucunda, öksürme veya hapşırmanın yavaş hareket eden bir gaz bulutunu ortaya çıkardığı, bu gaz bulutunun farklı boyutlarda damlacık içerdiği ve bu damlacıkların en küçüğünün bile bulut içinde uzun mesafeler kat edebildiği saptandı.

Laboratuvar ortamında yapılan araştırmada, bu yolla bir öksürüğün 6 metre, çok daha yüksek hızı olan hapşırığın ise 8 metre uzağa ulaşabilen damlacıklar çıkardığı sonucuna varıldı.

Ancak uzmanlar çalışmanın laboratuvar ortamında yapıldığını ve bu sonuçların virüsün 8 metre uzaktan bulaştığı anlamına gelmediğini vurguladı.