Mazlum Abdi’den Peşmergeye yönelik saldırıya ilişkin açıklama

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, IŞİD’in Peşmerge ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırlarını endişe ile takip ettiklerini belirterek, “tehlikelere karşı ulusal birlik” çağrısı yaptı.

Mazlum Abdi’den Peşmergeye yönelik saldırıya ilişkin açıklama

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Terör örgütü IŞİD'in Peşmerge güçleri ve Kürdistan Bölgesine yönelik saldırılarını büyük bir endişeyle takip ediyoruz!” dedi.

“IŞİD saldırıları sırasında şehit olan şehitlerimizin ruhlarını rahmetle anıyoruz” diyen Abdi, “IŞİD’e karşı mücadelede güvenlik ve askeri koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor, tehlikeleri püskürtmek için ulusal birliğin stratejik bir gereklilik haline geldiğini belirtiyoruz” ifadelerini kullandı.

IŞİD saldırılarını arttırmıştı

IŞİD mensupları son 10 gün içerisinde Irak ordusu ile Peşmerge arasındaki sınır bölgelerinde Peşmerge Güçleri ve Kürt köylerine yönelik saldırılarını arttırdı.

Söz konusu bölgeler 16 Ekim 2017’de Irak ordusu ve Heşdi Şabi’nin Kerkük ve tartışmalı bölgelere saldırısının ardından Bağdat’ın kontrolüne girmişti. 

IŞİD geçmişte de bu bölgelerde defalarca Irak güvenlik güçleri ve sivillere yönelik saldırılarda bulundu.

Son 10 gün içerisinde Süleymaniye’nin Kifri ilçesi Kuleco kasabasında IŞİD saldırısı nedeniyle 6, Mahmur’un Xidircice köyünde 10 ve Kerkük'ün Pirde ilçesinde ise 4 Peşmerge ile 3 sivil şehit düştü. 

IŞİD Haziran 2014'te Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul ile Salahaddin ve Anbar'ın tamamını, Diyala ve Kerkük kentlerinin de bir kısmını ele geçirmiş, sözkonusu bölgeler yıllar içinde Irak ordusu, Peşmerge ve Uluslararası Koalisyon`un desteği ile örgütten geri alınmıştı.

Eski Irak Başbakanı Haydar Abadi, 9 Aralık 2017'de, IŞİD'e karşı zafer kazanıldığını duyurmuştu.

IŞİD'in bölgeden çıkarılması ve kentlerin geri alınmasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen örgütün özellikle Kerkük, Diyala, Musul, Salahaddin ve Anbar'ın kırsal bölgelerindeki saldırıları devam ediyor.