McGurk'tan Trump'a: Erdoğan'a sorman gereken 15 soru

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyaretine ABD siyasal figürlerinden sert tepkiler gelmeye devam ediyor.

McGurk'tan Trump'a: Erdoğan'a sorman gereken 15 soru

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyaretine ABD siyasal figürlerinden sert tepkiler gelmeye devam ediyor.

New Jersey Senatörü Bob Menendez’in Trump’a yönelttiği 10 maddelik Erdoğan sorularının bir benzeri de ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi Brett McGurk’tan geldi.

“Trump’ın belki Erdoğan’a sormayı isteyebileceği 15 basit soru, ama bunları sormayacaktır” notunu düşen Mcgurk, bu soruları şu şekilde sıraladı:

1- Bağdadi, Türkiye sınırından 5 km'den daha az ötede iyi hazırlanmış tünellere sahip güvenli bir evde tam olarak nasıl yaşıyordu?

2- Bağdadi’nin iki numaralı elemanı, sizin sınırınızda tamamen kontrol edebileceğiniz küçük bir kasaba olan Cerablus’ta neden bulundu?

3- ABD’nin DSG’yi sınırınızdan 30 km uzağa çekmesini talep ettiğinizde, Bağdadi’nin ailesiyle sınırınızın 5 km ötesinde yaşadığını biliyor muydunuz?

4- Neden sıkça Suriye'yi kontrol kontrol etmek ve kontrol altına almak için iddia ettiğiniz bölgeler, El Kaide ve/veya IŞİD liderleri için bir izinli cennete dönüştü?

5- Son birkaç hafta içinde, Bağdadi’nin eşinin de aralarında olduğu çok sayıda yakınını tutukladığınızı iddia ediyorsunuz. Peki neden şimdiye kadar dünyanın en çok aranan teröristlerinin bu akrabalarını tutuklamadınız? Peki Türkiye'de ne yapıyorlardı?

6- Birçoğu El Kaide ve IŞİD'in bel kemiği hâline gelen 40 bin yabancı savaşçı Türkiye'den Suriye'ye nasıl serbestçe geçiş yapabildi?

7- Neden sınırınızı IŞİD'e kapatmaya yardımcı olmak için size yöneltilen özel talepleri defalarca reddettiniz? Ve sonra neden sadece DSG'nin IŞİD'i yenmesinin ardından sınırı kapattınız?

8. Suriye'de Putin ve Rus kuvvetleriyle ortak devriyelerini kabul ederken Amerikan ordusuyla komşu bölgelerdeki ortak devriyeleri neden reddettiniz ve ardından Kuzey Suriye’nin 3’te ikisinde sebebsiz bir saldırı ile birliklerimizi Esad ve Rusya’ya karşı büyük tehlike altına soktunuz?

9. Yıllarca süren mücadele, Amerikalı vergi ödeyenlerin yüzmilyonlarca doları ve en iyi askeri planlayıcılarımızı Ankara'ya göndermemize rağmen, IŞİD'le savaşta destek olmaları için ısrar ettiğiniz Suriyeli muhalif gruplar neden ABD birliklerinin güvenli bir şekilde ortak olamayacakları kadar aşırı uçtalar?

10. Ortak çıkarlar ve değerler üzerine inşa edilmiş bir  NATO müttefiki olarak, bilhassa Suriye konusunda olmak üzere politikalarınızı eleştiren Türk vatandaşları rutin olarak sürgün, tasfiye veya hapse atılıyor? (Neden bir NATO müttefiki dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi?)

11. Hükümetin neden, İran adına yasadışı yollarla elde edilen gelirler neticesinde dünyanın en büyük yaptırımlarına hedef oldu. SDNY'ye açılan davalara göre, üst düzey Türk yetkililerin tümü ceplerini doldurdu. Bütün bu paralar (milyarlar) nereye gitti?

12. Kuzey ve Doğu Suriye'ye 2-3 milyon mülteci göndermekle tehdit ettiğinizde, orada yaşayan insanlar nereye gidecek? Trump ile birlikte Kürtlerin geleneksel bölgelerinden uzak bir petrol bölgesine göç edebileceklerini kabul ediyor musunuz?

13. S-400 füze sisteminin Rusya’dan teslim alındığı gün, 6 Ekim’de Trump’a yapılan çağrı sırasında doruğa çıkan, Kuzey ve Doğu Suriye’ye karşı özel askeri tehditler savurmaya başladınız. Bu büyük bir tesadüf mü?

14. Devlet destekli medyanız neden bir Kürt bayan siyasetçinin (Hevrin Halef) vahşice öldürülmesini, bunun muhtemel bir savaş suçu olduğunu idrak edene kadar, memnuniyetle karşıladı ve sonrasında hikayenin tüm izini sildi? Kimse bundan dolayı sorumlu tutuldu mu?

15. Neden El Kaide'yi barındırdığı bilinen ve savaş suçlarından sorumlu olan aşırılık yanlısı grupların etkilerini genişletmekte ısrar etmeye devam ediyorsunuz? Bu gruplardan herhangi biri şu anda Kuzey ve Doğu Suriye’de Amerikan silahlarını kullanıyor mu? ABD kontrolündeki gökyüzü altında mı savaşıyorlar?

Son olarak: Hiçbir NATO müttefiki, Erdoğan'ın kontrolündeki Türkiye gibi Amerikan değerlerine ve çıkarlarına karşı gelmez. Türkiye harika bir ülke ve demokrasisi mevcut liderini geride bırakacak. O zamana kadar, olanlar hakkında dürüst olmak en iyisidir. Hiçbiri normal değil ve temyiz durumu daha da kötüleştiriyor.

Haber güncelleniyor...