Mele Bahtiyar’dan uyarı: Kürdistan’a karşı ateş harlanıyor
KYB Yüksek Siyasi Meclisi üyesi Mele Bahtiyar, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasasına karşı kararı hakkında, “Bu dosya saman altı alevi gibi. Bu koşullarda birilerinin eliyle Kürdistan’a karşı ateş harlanıyor” dedi. Mele Bahtiyar, kararın ardından Kürdistan Bölgesi’nin karşı karşıya kalacağı diğer “tehlikelere” de dikkat çekti.
Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosu tarafından 2007’de onaylanan “Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasası”nın Irak Anayasasına aykırı olduğuna dair karar çıkarmıştı.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Yüksek Siyasi Meclisi üyesi Mele Bahtiyar, sosyal medya hesabı üzerinden “Siyasi saatler, petrol ve Federal Mahkeme” başlığı ile yayımladığı yazısında bu konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Neden bu saatte karar alındı?”
Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin 10 yıldan fazla bir süredir beklettiği bir şikayeti Irak’ın büyük bir tehdit içerisinde olduğu “ilginç siyasi bir anda tozlu raflardan” indirdiğine ve Kürdistan Bölgesi’ne karşı “maksatlı ve beklenmedik” bir karar çıkardığına dikkat çeken Mele Bahtiyar, yazısının devamında şunları belirtti:
“Bu yazımda meselenin yasal ve usul ayrıntılarına girmeyeceğim. Bu uzmanların görevi. Benim için dikkat çekici olan kararın çıkarıldığı andır ki bu da bazı meşru sorular sormamıza yol açıyor:
Birincisi; Mahkeme 10 yıl bekledikten nihai kararı neden şimdi verdi?
İkincisi; Mahkeme karar almadan önce kendilerine bilgi ve belge sunulması için neden Kürdistan Bölgesi’ne danışmadı veya neden Kürdistan Bölgesi hakkında Irak hükumetinden bilgi almadı?
Üçüncüsü; Mahkeme, geçen 10 yılda Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve doğalgaz konusundaki anlaşmalarını kabul eden Irak hükumetlerine karşı neden soruşturma yapmıyor?
Dördüncüsü; Her şeyden önemlisi, Federal Mahkeme tam da cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yeni hükumet kurma konusunda sorunların yaşandığı saatlerde bu dosyayı raftan indirdi?
Anladığımız kadarıyla bu dosya saman altındaki alev gibidir. Bu koşullarda birilerinin eliyle Kürdistan’a karşı ateş harlanıyor.”
“Kürdistan bölgesel bir planla karşı karşıya”
“Bu karar daha büyük bir tehlikeyi anımsatıyor ki Kürdistan bölgesel bir planla karşı karşıya” diyen Mele Bahtiyar, iki yıldır bunu anlattığını vurguladı.
Tecrübeleri siyasetçi, böyle devam ederse 140’ıncı Maddenin iptal edilmesini, Kürdistan’ın sahip olduğu silahlı güçlerin sayısının düşürülmesini de dayatacaklarını ve nihayetinde Kürdistan Bölgesi’ni işsizler ordusu ile karşı karşıya bırakacaklarını belirtti.
Kürt taraflar arasındaki siyasi çelişkileri eleştiren Mele Bahtiyar, tam da bu durumda mahkemenin bu karar alarak itirazın önünü kestiğini, Kürdistan Bölgesi’ni ekonomik krize sürükleyerek halkın baskısı ile karşı karşıya bırakmayı amaçladığını yazdı.