Mesrur Barzani: 'Kurtarılmış bir vatanın PKK tarafından kurtarılmaya ihtiyacı yoktur'

Başbakan Mesrur Barzani, “PKK hangi bölgeyi kurtarmaya geliyor? Kurtarılmış bir ülkenin tekrar PKK tarafından kurtarılmasına ihtiyacı yoktur. Peşmerge bu topraklarda hüküm süremez diyorlar, gelip yollara mayın döşüyorlar, Peşmerge araçlarına füze attılar, asayiş görevlilerini şehit ettiler. Evet, Kürdün Kürde karşı savaşını istemediğimiz doğrudur, kardeş kavgası olsun istemiyoruz. Fakat kardeş kardeşinin kadrini bilendir” dedi.

Mesrur Barzani: 'Kurtarılmış bir vatanın PKK tarafından kurtarılmaya ihtiyacı yoktur'

Petrol ve bütçe konusu

Irak Anayasası’nda petrol dosyası ile ilgili bölümde petrolün çıkarılıp işlenmesi konusunda ayrıntılara yer verildiğini hatırlatan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin bu konuda üzerine düşen yükümlülükleri anayasaya göre uyguladığını söyledi.

Pettrol meselesinin “petrol üretimi” ve “petrol ihracatı” şeklinde iki ayrı başlıkta değerlendirildiğini hatırlatan Barzani, petrol üreten şirketlerle yapılan anlaşmalar kapsamında üretim ve ihracatın yapıldığını ve gelirin Kürdistan Bölgesi’ne iade edildiğini belirtti.

Başbakan Mesrur Barzani, petrol üreten şirketlerle sözleşmelerin bulunduğunu,şirketlerin paylarının da çıkarılan petrolden karşılandığını anlattı.

Barzani, “Federal hükumet 2014'ten 2017'ye kadar Kürdistan Bölgesi’nin bütçesini tamamen kesti, bütçe payını göndermedi. Bütçe kesintisinin ardından Kürdistan Bölgesi petrol çıkarma ve ihrac etme kararı aldı, yani bütçe kesintisi hiç bir şekilde petrol üretildiği için olmadı. Bütçe kesilmiş daha sonra petrol çıkarılmıştır” dedi.

PKK’nin Kürdistan toprakları içerisindeki varlığı

Başbakan Mesrur Barzani, PKK’nin Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki varlığı ve hükumetin bu konudaki planlarına ilişkin bir soruya, “Herkesten daha çok halkımızı önemsiyoruz. Kimsenin bizden daha çok bu halkı önemsediği için gelip bize müzayede taslayabileceğine inanmıyoruz. PKK’li veye bir mağdur diğer tüm Kürtler gibi misafir olarak Kürdistan Bölgesi’ne gelecekse başımız gözümüz üstüne. Ama iktidara alternatif olarak gelir, silahları ile gelip vatandaşlarımıza müdahale eder, köylülerin köylerine gitmesine izin vermez, çiftçilerimiz,n topraklarını ekmesine izin vermez, gidip hükumet gibi halktan vergi toplar, mahkemeler kurar, eziyet eder ve Türkiye ordusunun Kürdistan Bölgesi topraklarına gelmesine neden olursa olmaz. PKK’den olmasa Türkiye ordusu Kürdistan’a girmezdi” yanıtını verdi.

Barzani, sözlerine şunları ekledi:

“PKK hangi bölgeyi kurtarmaya geliyor? Kurtarılmış bir ülkenin tekrar PKK tarafından kurtarılmasına ihtiyacı yoktur. Peşmerge bu topraklarda hüküm süremez diyorlar, gelip yollara mayın döşüyorlar, Peşmerge araçlarına füze attılar, asayiş görevlilerini şehit ettiler. Evet, Kürdün Kürde karşı savaşını istemediğimiz doğrudur, kardeş kavgası olsun istemiyoruz. Fakat kardeş kardeşinin kadrini bilendir. Öyle bir atmosfer yaratıyorlar ki PKK'den bahseden herkesi Kürtlüğe karşı olmakla suçluyorlar. Bu doğru değil. Biz Kürtlük yapıyoruz ama PKK Kürtlük yapmıyor. PKK ne yaptı? PKK’nin kurulduğu tarihten bu güne kadar Kürt halkına hayrı dokunan tek bir kazanımı varsa bana anlatın! Biz Kürdün Kürde karşı savaşmasını istemiyoruz. Fakat biz PKK’nin bu çarpık siyasetini devam ettirerek, binlerce gencimizin kanı ile ödenen bedeller ve mücadele ile ortaya çıkan kazanımların kaybedilmesine de razı olmayız.”

Spor ve sanat

Öğrencilerin kendisine sağlık ve spor konusunda sorduğu soruları yanıtlayan Mesrur Barzani, “Sporu çok seviyorum. Çocukken çok futbol oynadım. Ayrıca biniciliği çok seviyorum. Yüzmeyi seviyorum. Sağlıklı bir vücut daha iyi ve sağlam bir zihin sahibi olmanıza yardımcı olabilir” dedi.

Sanatla da ilgilendiğini belirten Başbakan Barzani, “Kendim de ressamım. Yağlı boya ile tuval üzerine resim yapıyorum. Sanatı çok seviyorum. Sanat harika bir şey. Ama bence Kürdistanlı sanatçılara çok büyük bir haksızlık yapılıyor. Sebebi de sanatçılarımıza ve konumlarına saygı duymamamızdan ileri geliyor. Telif hakkı konusu yasalaşırsa, ki defalarca parlamentoya gitmesini istedim, o zaman sanatçıların hakları korunacak” ifadelerini kullandı.

Gençlere sunulan fırsatlar

Hükümetin küçük ve yerel projelere, ayrıca gençlere yönelik fırsatlara ilişkin planını yorumlayan Başkan Barzani, “Hatırlarsanız bir süre önce Süleymaniye'ye gitmiştim. Gençler için küçük projelerde iş imkanı sağlayan bir merkezi ziyaret ettim. Burada üniversiteden küçük bir iş kurmak için gençlere yardımcı olmasını istedim. Büyük ve küçük ölçekde işletmeler vatandaşlara iş ve istihdam imkanı sağlıyor” şeklinde konuştu.

Barzani, "Gençlerin projelerini ve fikirlerini desteklemek için ofisimde bir grup kurdum. Bu fikirleri desteklemek benim için çok önemli ve umarım bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Son olarak gençlerden ülkelerini sevmelerini ve bu sevgiyi hiç bir şeyle değiştirmelerini isteyen Mesrur Barzani, “Ülkemizi annemiz gibi sevmek bir görevdir. Çevremizi, doğamızı koruyalım, toprağımızı koruyalım ve bugün burada bu ülkede özgürce yaşamamıza vesile olan başarı dolu tarihe sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

“Evet tüm umutlarımızın gerçekleşmediği doğrudur” diyen Barzani, “Ama daha iyi adımlar atabilmek için hepimizin sorumluluk hissetmesi gerekiyor. Her biriniz sorumluluk almalısınız ki bu ülkeyi hep birlikte daha sorunsuz ve huzurlu hale getirebilelim. Hepinize teşekkür ederim” dedi.

“Bu ülke başkasınınmış gibi düşünmeyin. Bu ülke sizin dışınızda kimsenin değildir. Her vatandaş birey olarak bu ülkenin sahibidir” diyen Barzani, “Zaman zaman ‘Ülke bir kişinin mülküdür, biz gençlerin bu ülkede yeri yok. Alıp başını git nereye gidiyorsan git’ şeklinde bir kültür yaymaya çalışılıyor. Ülke sevgisi, toprak sevgisi bırakmadılar. Bu da gençlerde ümitsizliğe yol açtı. Herkesten önce sizin bu kültürü değiştirmeniz gerekiyor. Çünkü ülke kimsenin değil sizindir. Hiçbir şekilde ülkenizi başkası için terk etmemelisiniz. Kendiniz ülkenin kuruluşunda yer almalısınız” diye konuştu.

/Rudaw