Mesrur Barzani: Rojava Kürtlerinin geleceğinin garantisi yok

Duhok’ta düzenlenen “Ortadoğu Barışı ve Güvenliği Forumu”nda konuşan Başbakan Mesrur Barzani, ülkedeki geleceklerine dair “garanti” olmadığı için Suriyeli Kürtlerin akıbetinin belirsizliğini koruduğunu söyledi.

Mesrur Barzani: Rojava Kürtlerinin geleceğinin garantisi yok
Foto: Rudaw

Rojava’da Kürtler, ülkede 2011’de başlayan iç savaşla beraber Suriyeli güçlerin başkent Şam’ı korumak için Kürt bölgelerinden çekilmesinin ardından özyönetimlerini kurdu.

Duhok’ta düzenlenen “Ortadoğu Barışı ve Güvenliği Forumu”nda konuşan Başbakan Barzani, Rojavalı Kürtlerin geleceği ve Şam ile ilişkilerinin belirsizliğini korumaya devam ettiğini ifade etti.

IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon'un varlığına rağmen Rojava Kürtlerinin gelecekleri hakkında bir garanti olmadığını ifade eden Barzani, “Gelecekteki statüleri hakkında herhangi bir siyasi anlaşma görmedim” dedi.

Suriye Hükümeti’nin, Rojava’ya karşı tutumunu değerlendiren Başbakan Barzani, “Şam'daki hükümetin, ülkenin bu bölümünü haklarını koruyarak ve haklarını vererek kabul etmek ve her iki taraf için de geçerli olan bir yol bulmak için çok olumlu bir haraketini görmüyorum” şeklinde konuştu.

Başbakan Barzani, Rojava yönetiminin kararlarının bazı “dış etkenler” tarafından etkilendiğini belirterek, “Kararlarını verip kaderlerinin efendisi olmak ve bağımsız olmak gerçekten de bölge insanının elinde” diye konuştu.

“Özerk Yönetim ile ENKS arasında arabuluculuk yapmaya hazırız”

Başbakan Barzani, Rojava Özerk Yönetimi ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) bir anlaşmaya varması için hükümetinin arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu yineledi.

Reform sürecinin henüz bitmediğini ve devam etmesi gerektiğini söyleyen Başbakan, dokuzuncu kabinenin tek bir kaynağa dayanmayarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmek için her türlü çabayı gösterdiğini vurguladı.

Barzani, hükümetin Kürdistan Bölgesi ekonomisini çeşitlendirmek için özellikle turizm ve tarım sektörlerine önem verdiğini belirterek, bu plan kapsamında yerli tarım ürünlerinin yurt dışına pazarlanmasına değindi.

"Kürdistan Bölgesi'ne yönelik en büyük tehdit gerçekleri anlamamak"

Başbakan ayrıca panelde şunları söyledi:

“Kürdistan Bölgesi'ne yönelik en büyük tehdit gerçekleri anlamamak ve iyi ile kötüyü birbirine karıştırmaktır.

Irak hükümeti ile sorunları çözmek için işbirliğini artırmamız gerektiğine inanıyorum ve bunun için Bağdat'a giderek iki taraf Erbil arasındaki tüm sorunları müzakere edecek bir ekip kuruyoruz.”

Öte yandan Erbil ile Bağdat arasındaki petrol ve doğalgaz sorununa değinen Barzani, sorunun anayasaya göre çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Mesrur Barzani Irak hükümetini Erbil ile Bağdat arasında  Şengal’de durumun normalleşmesine ilişkin imzaladığı anlaşmayı uygulamamakla suçladı. /Rudaw