Mesrur Barzani: Umarım PKK bölgedeki varlığının kimseye hizmet etmediğini anlar

Başbakan Mesrur Barzani, 15 Şubat’ta başkent Erbil’deki ABD mevzilerine yönelik roket saldırısıyla ilgili “Kesinlikle terörist bir saldırıydı. Konuyla ilgili ön soruşturma, saldırının arkasında kimlerin olduğuna dair iyi bir gösterge” dedi.

Mesrur Barzani: Umarım PKK bölgedeki varlığının kimseye hizmet etmediğini anlar

Başbakan Mesrur Barzani, Erbil’e yönelik roket saldırısının hakkındaki ön soruşturmaların saldırının arkasında kimin olduğuna dair işaretleri yansıttığını belirterek, zamanı geldiğinde bu sonuçları açıklayacaklarını söyledi.

France 24'ten Marc Perelman’a konuşan Kürdistan bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, IŞİD’in bölgede tehdit olmaya devam ettiğini yineledi. Barzani, "IŞİD yeniden örgütleniyor" dedi.

IŞİD’in Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki tartışmalı bölgelerde yaşanan güvenlik boşluğundan yararlandığını belirten Barzani, “Daha fazla örgütleniyorlar. Irak güvenlik güçlerine ve hatta sivillere karşı saldırılar düzenliyorlar. Dolayısıyla IŞİD ana sorun olmaya devam ediyor” diye konuştu.

Barzani, uluslararası toplumun bu nedenle IŞİD’i yakından takip etmesi gerektiğini vurguladı.

15 Şubat’ta başkent Erbil’deki ABD üssüne yönelik roket saldırısını “terörist bir saldırı” olarak nitelendiren Barzani, ABD’nin Suriye’de bu saldırıya misilleme olarak bazı İran yanlısı grupları hedef almasına ilişkin, “Konuyla ilgili ön soruşturma, saldırının arkasında kimlerin olduğuna dair iyi işaretler yansıtıyor. Saldırının kimler tarafından yapıldığı konusunda soruşturmanın bitmesini beklemek daha iyi olur” dedi. Barzani, bu konuda soruşturma bitince sonuçlarının açıklanacağını söyledi.

PKK’nin Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki varlığı bedeniyle 800 köyün yeniden inşa edilemediğini dile getiren Barzani, "Bazen çiftçilerin topraklarına erişimi engelleniyor. Çoğu zaman köylerden sınır dışı bile ediliyorlar. Bu yüzden bu durumun tırmanmamasını umuyoruz. Umuyoruz ki, PKK bu bölgedeki askeri varlığının kimseye hizmet etmeyeceğini anlayacaktır" diye konuştu.

Komşu ülkelerin güvenliğinin herhangi bir şekilde istikrarsızlaştırılmasını desteklemediklerini kaydeden Barzani, "Kesinlikle ülkemizin egemenliğini destekliyoruz. Hiç kimse herhangi bir ordunun varlığını istemez ancak Türk kuvvetlerinin müdahalesi için hiçbir gerekçe olmamalı, ki şu anda PKK onlara bu gerekçeyi veriyor" ifadelerini kullandı.

Barzani, sorunların çözümünde barışçıl yolların tercih edilmesinden yana olduklarını vurguladı.

Son olarak, papanın önümüzdeki hafta bölgeye yapacağı ziyareti "tarihi" olarak nitelendiren Barzani, ziyaretin yalnızca bölgedeki Hristiyanlara değil, aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’nde barış içinde bir arada yaşama saygı niteliğinde olduğunu belirtti.