'Mesud Barzani’nin ‘Brakuji’ sözlerini manifesto olarak kabul ediyoruz'

Sanatçı Şivan Perwer, Kürt halkının yakınlaşması için Kürdistan Bölgesi’nin ziyaret ettiklerini söyledi.

'Mesud Barzani’nin ‘Brakuji’ sözlerini manifesto olarak kabul ediyoruz'

Erbil’de bulunan Kürt sanatçılar Şivan Perwer, Diyar Dersim, Hesen Şerif, Beser Şahin ve Firmesk Hafız, Peşmerge Bakanlığı ve medya organlarını ziyaret etti.

Rûdaw TV’de Şehyan Tahsin’in sunduğu programa katılan Kürt sanatçılar Şivan Perwer, Diyar Dersim, Hesen Şerif, Beser Şahin ve Firmesk Hafız, Kürt partileri arasında “Brakuji” (kardeş kavgası) savaşına dikkat çekti.

Şivan Perwer: Kek Mesud (Barzani) ‘Brakuji’yi yasakladı ve bu konuda çok sabırlı

Şivan Perwer, “Kürdistan karışık bir durumda ve etrafı düşmanlarla çevrili. Düşmanları Kürtlerin birbirlerini sevmesini ve birlik ve güç sahibi olmalarını istemiyor. Kürtler çatışma çıkmaması konusunda aklı selim davranmalı. Savaş Kürtleri umutsuğluğa sürüklüyor. ‘Savaşa Hayır’ çağrısı Kürt halkının çağrısıdır, biz sanatçılar halkın sözcüsüyüz” dedi.

“Kek Mesud (Barzani) ‘Brakuji’yi yasakladı ve bu konuda çok sabırlı. Bir taraf haklı ya da haksız olabilir ama savaş iki tarafı da haksızlaştırır” diyen Perwer, Kürt sanatçılar olarak birlik, barış ve el ele verme çağrısında bulundaklarını ifade etti.

Perwer, “Halkımız da böyle istiyor. Kürdistan’ın dört parçasında üzerimize düşen hizmeti yapmak istiyoruz. Kürt medyası da yapıcı bir rol oynamalı” diye konuştu.

Beser Şahin: Kürt toplumu için medyanın kullandığı dil çok önemli

Sanatçı Beser Şahin, “Kürdistan Bölgesi’ndeki medya kuruluşlarını ziyaret ettik. Kürt toplumu için medyanın kullandığı dil çok önemli. Medya halkı pozitif anlamda yakınlaştırma görevini görebilir. Olumsuz bir görev de görebilir. Kürt medyasının Kürt halkının çıkarları ve birliği için yapıcı bir dil kullanması çağrısında bulunuyoruz. Sivil bir inisiyatif ve halkın sesiyiz. Sanatçılar olarak buraya gelmeye karar verdik” değerlendirmesinde bulundu.

Diyar: Mesud Barzani’nin ‘Brakuji’yi yasaklayan sözlerini bir manifesto olarak kabul ediyoruz

Diyar Dersim, “Ortadoğu’da büyük bir karışıklık var. Kürtler 21’inci yüzyılda statü sahibi olma şansı yakaladı. Başta Türkiye olmak üzere Kürdistan’ı işgal eden ülkeler Kürtlerin statü sahibi olmasından korkuyor. Çünkü varlık sebeplerini Kürtlerin yok olmasında görüyor. Ay’da bile Kürtlerin bir çadırı olsa müdahale ederler. Gelecekleri için tehlikeli olarak görüyorlar. Kürdistan Bölgesi’ni de karıştırmak istiyorlar. Türkiye farklı gerekçelerle Kürdistan’ı işgal etmek istiyor. Türkiye Kürtleri çatıştırmak istiyor” dedi.

Kürtler arası çatışma tehlikesinin olduğuna dikkat çeken Diyar Dersim, “Peşmerge ve Gerilla Kerkük’te, Kobani’de düşmana karşı savaştığında hepimiz sevinçten gözyaşı döktük. Şimdi de bir tehlike var. Kürt anneleri, Kürt halkı biz sanatçılar korkuyoruz. Maalesef böyle bir tehlike var” ifadelerini kullandı.

Peşmerge Bakanlığı’na bugüne kadar ki tutumlarından dolayı teşekkür ettiklerini kaydeden Dersim, sözlerine şunları ekledi:

“Bu huzurun, milli hassasiyetlerin devam etmesini istedik. Peşmerge sadece Başur (Güney Kürdistan) Peşmergesi değil, Bakur (Kuzey Kürdistan), Rojava (Batı Kürdistan) da Peşmerge’yi seviyor. Gerilla da sadece Bakur’un değil, onlarda Kürdistan mücadelesi yürütüyor. Her ne şekilde olursa olsun Gerilla ile Peşmerge’nin karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Sayın Mesud Barzani’nin ‘Brakuji’yi yasaklayan sözlerini bir manifesto olarak kabul ediyoruz. Herkesin milli duygularla hareket etmesini istiyoruz. PKK Merkez Karargah Komutanlığı ile farklı iletişim kanalları üzerinden görüştük. Onlar hiçbir şekilde kardeş kavgası istemediklerini söyledi. Küçük pürüzlerin çözülebileceğini ilettiler.”

Hesen Şerif: Kürdistan’ın yüzyıllık mücadele ile özgür olan parçasını gözümüz gibi korumalıyız

Hesen Şerif, “Kürtler arası çatışma bütün Kürtleri ve Kürtlerin kazanımlarını etkiliyor. Parti ve örgütler milli duygularla karar almalı. Kürdistan’ın yüzyıllık mücadele ile özgür olan parçasını gözümüz gibi korumalıyız. Kürdistan’ın bütün parçalarından sanatçılar olarak ziyaretler gerçekleştirip duygularımızı dile getirdik. Bir bölge işgale uğrayacaksa bir kardeş diğer kardeşe işgalciler geleceğine sen gel diyebilmeli. Uzlaşı ve hoşgörü olmalı” diye konuştu.

Firmesk: Kürtler arası çatışma döneminde doğduğum için adımı Firmesk (gözyaşı) koydular

Rojhılatlı sanatçı Firmesk, “Benim adım neden Firmesk (gözayaşı) biliyor musunuz? Ben doğduğumda Mahabad’da Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) iki Kürt örgütü savaş halindeydi. Çok kötü bir durum vardı. Annem de Kürtlerin içinde olduğu kötü koşulların etkisiyle adımı Firmesk koymuş. Kürt sanatçılar olarak bütün medyadan dikkatli olmalarını rica ediyoruz. Medyanın dili çok önemli. Rûdaw, Kurdistan24 ve NRT bu halkın sesidir. Medya kendini değil bu halkı temsil ediyor. Karşılıklı suçlamalarda bulunulmamalı” dedi.