Metropoll Araştırma'dan yeni anket: Yeni partilerin etkisi belli oldu

Metropoll Araştırma'dan yeni anket: Yeni partilerin etkisi belli oldu

Metropoll Araştırma Başkanı Sencar, Babacan ve Davutoğlu'nun seçime etkisini değerlendirdi.

Metropoll Araştırma Başkanı Özer Sencar, Eylül ayında siyasi partilere yönelik yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Sencar, AKP’den istifa eden Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı yeni partilerin Cumhurbaşkanlığı seçimini belirleyici rol alacaklarına dikkat çekti.

AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın oy oranının yüzde 42, CHP, İYİ Parti ve HDP'nin toplam oy oranının yüzde 39 olduğunu söyleyen Sencar, kararsızlar dağıtıldığında ise Cumhur İttifakı'nın yüzde 51, CHP, İYİ Parti ve HDP'nin ise yüzde 47 bandında olduğunu ifade etti.

Sencar, Saadet Partisi, Vatan Partisi, Demokrat Parti, Türkiye Komünist Partisi gibi partilerin toplam oyunun ise yüzde 2 seviyesinde olduğunu belirtti.

Araştırmanın Türkiye’nin Kuzey Suriye harekâtından önce yapıldığını söyleyen Sencar, yeni araştırmada AKP’nin oyununun kararsızlar dağıtılmadan önce bir miktar artabileceğine dikkat çekti.

Kararsızlarının oranının yüzde 17 olduğunu söyleyen Sencar, vatandaşların mevcut ekomik şartlardan dolayı erken seçim beklentisi olmadığını belirtti.

'Kurulacak partiler belirleyici olur'

AKP’den istifa eden Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı partilere ilişkin de değerlendirmede bulunan Sencar, geçmişte yaptıkları araştırmalara göre Babacan'ın Davutoğlu'na göre bir puan daha fazla oy alabileceği sonucuna ulaştıklarını söyledi.

İki yeni partinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde belirleyici olacak kadar oy alacağını belirten Sencar, “Şu andaki Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı aynen devam ederse, kurulacak partiler kimin yanında yer alırsa 50+1'e onlar daha yakın olur. Yeni partiler beş puan bile oy alsa, Cumhurbaşkanı seçiminin belirleyicisi olurlar" dedi.