MİT Başkanı Kalın'dan Bağdat'a ziyaret

Türkiye Milli istihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Irak'a gerçekleştirdiği ziyarette, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Irak Başbakanı Sudani, Şii ve Sunni gruplar ile görüştü.

MİT Başkanı Kalın'dan Bağdat'a ziyaret

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve beraberindeki heyet dün Irak’ın başkenti Bağdat’a resmi ziyarette bulundu. Kalın, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid tarafından kabul edildi.

Rudaw’ın aktardığı habere göre görüşmede PKK ve PKK’ye destek verdiği öne sürülen Süleymaniye’deki durum ele alındı.

Kalın; son dönemde Kürdistan Bölgesi topraklarında buluna TSK üslerine PKK tarafından düzenlenen saldırılar ve yürütülen operasyonlara ilişkin bilgi verdi. Ayrıca; Türkiye’nin “Birleşmiş Milletler anlaşmalarından doğan hakları doğrultusunda” Kürdistan Bölgesi topraklarında operasyonlara devam edeceğini söyledi.

Kalın’ın “PKK’nin özellikle Süleymaniye’de varlığını artırmasından duyulan rahatsızlığı” da dile getirdiği belirtildi.

Irak Cumhurbaşkanlığı açıklama yaptı

Irak Cumhurbaşkanlığı da ziyarete ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya göre Kalın görüşmede, Türkiye’nin Irak’ın güvenliği ve istikrarına verdiği önemi hatırlatırken Irak Cumhurbaşkanı Reşid de Kalın’a su sorununun çözümü için iki taraf arasında kalıcı anlaşma sağlanması gerektiğini vurguladı.

Irak Cumhurbaşkanı Reşid, nüfus artışı, iklim değişiklikleri ve çölleşen alanların artmasıyla birlikte suya olan ihtiyacın da sürekli arttığını ifade ederek, Irak ve Türkiye'nin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik su ihtiyacı konusunda ortak çalışma ve anlayış gösterilmesini umduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Reşid, Irak'ın devletlerin egemenliğine saygı gösterme, sınır güvenliği hakkında ortak anlayışa ulaşma, güvenlik ve barışı zayıflatan tek taraflı eylemleri reddetme konusundaki hassasiyetlerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Reşid, Süleymaniye ve diğer bazı şehirlerde maruz kalınan hak ihlallerinin iki ülke ilişkileri üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu, egemenlik ve vatandaşların güvenliğine saygı ilkeleri içinde hareket edilmesi gereğinin önemine vurgu yaptı.

Kalın, Irak Başbakanı Sudani'nin yanı sıra Şii ve Sünni gruplar ve Türkmen temsilcilerle de görüştü.