MİT Eski Müsteşar Yardımcısı: Kürt meselesinde taleplerin müzakere edilmesi kaçınılamayacak gerçekliğimizdir

MİT Eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, “Kürt meselesinde, tarafların siyasal taleplerinin müzakere edilmesi kaçınılamayacak gerçekliğimizdir” ifadelerini kullandı.

MİT Eski Müsteşar Yardımcısı: Kürt meselesinde taleplerin müzakere edilmesi kaçınılamayacak gerçekliğimizdir

Millet İttifakı’nın Kürt sorununa yaklaşımını değerlendiren Öneş, “Millet İttifakı’nın belgelerinde, Kürt meselesine çözümle ilgili somut atıflara yer verilmemesine rağmen, ittifak içinde; demokrasi, parlamento içerisinde çözüm, şiddet kullanımının reddi, toplumsal uzlaşı, milli egemenlik, ülke bütünlüğünün korunması konularında oluşan geniş mutabakat, çözümler için ışık veriyor” ifadelerini kullandı.

Serbestiyet'ten Ferda Balancar'ın sorularını yanıtlayan Cevat Öneş, “Türklerin, Kürtlerin ve tüm Anadolu renklerinin kurucu unsur oldukları yeni yaşamda, günümüze kadar demokrasi karşıtı, toplum-insan karşıtı örülen duvarlar, ‘eksik demokrasi’ süreçlerinde, insanını ezen, yoksullaştıran, acılar çektiren bir yapıyı, aynı zamanda Kürt Sorunu gibi çözümsüzlüğü çok ağır sonuçlar üreten/üretebilecek bir temel meseleyi ortaya çıkardı” dedi.

“Millet İttifakı, Türkiye siyasal tarihinde yeni bir süreci başlatması yönüyle çok değerlidir”

Millet İttifakı’nı “çok değerli” olarak niteleyen Öneş, “Millet İttifakı; yapılan eleştirilere rağmen, Türkiye siyasal tarihinde, yeni bir süreci başlatması yönüyle çok değerlidir. Demokrasi, müzakere, uzlaşma kültürünün geliştirilebilmesi bakımından da önemlidir. Demokratik süreçlere geçişte, geniş-geleneksel toplumsal damarlara hitap edebilmesi yönüyle dikkati çeken bir denemedir” şeklinde konuştu.

“Yeni demokratik sistemin güvencesi olabilme şansına da sahiptirler”

Emek ve Özgürlük İttifakı için” Yeni demokratik sistemin güvencesi olabilme şansına da sahiptirler” değerlendirmesini yapan Öneş, şunları kaydetti:

“Emek ve Özgürlük İttifakı ile Sosyalist Güç Birliği İttifakı da 14 Mayıs seçimleri ve yarınların Türkiye’si için tarihi rollerin üstlenilebileceği bir yapılanmanın adımlarını atmaktadırlar. Yeni parlamentoda oluşturabilecekleri bir demokratik muhalefetle, Türkiye demokrasisinin ve yeni demokratik sistemin güvencesi olabilme şansına da sahiptirler.”

“Kürt meselesinde tarafların siyasal taleplerinin müzakere edilmesi kaçınılamayacak gerçekliğimizdir”

“Millet İttifakı ile diğer demokratik ittifakların hayata geçmesinde, toplumsal direnç ve yaratabildiği demokratik talep, temel meselelerimizin yanı sıra, Kürt meselesinin çözümü için de umut veriyor” diyen MİT Eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş şöyle devam etti:

“Kürt meselesinde, tarafların siyasal taleplerinin; tarihsel gelişmeler, emperyalizm, bölgesel gelişmeler, Cumhuriyet’in kurtuluş-kuruluş vizyonu, stratejik konum-coğrafya, psikososyal yapı, konjonktür, ekonomik-siyasi gibi faktörlerin bütünlüğü içerisinde değerlendirilerek, müzakere edilmesi, kaçınılamayacak gerçekliğimizdir.

Millet İttifakı’nın belgelerinde, Kürt meselesine çözümle ilgili somut atıflara yer verilmemesine rağmen, ittifak içinde; demokrasi, parlamento içerisinde çözüm, şiddet kullanımının reddi, toplumsal uzlaşı, milli egemenlik, ülke bütünlüğünün korunması konularında oluşan geniş mutabakat, çözümler için ışık veriyor.”

Bursaspor-Amedspor maçında yaşanan olaylar

Cevat Öneş, Bursaspor-Amedspor maçında yaşanan olaylara ilişkin olarak ise “Bursaspor-Amedspor maçında yaşanan olaylar, verilen görüntü, Türkiye’nin geçmiş karanlık sayfalarının hatırlatılması ve yeniden yaşatılabileceğinin işareti olması yönüyle önem ve hassasiyet kazanmıştır” değerlendirmesini yaptı.

Öneş, Cumhur İttifakı’nın seçimleri kazanması durumunda, Türkiye’de yaşanabilecek gelişmelerle ilgili olarak da “Cumhur İttifakı, yenilenen ortaklık yapılarıyla, muhtemel gelişmelere de ayna tutar mahiyettedir” yorumunda bulundu.