Moskova'daki Kürt Konferansı'nda 'fikir birliği' sağlandı; Çözüm federal yapı

Rusya'nın başkenti Moskova'da PYD öncülüğündeki düzenlenen konferansta, Rusya'nın Suriye için sunduğu anayasa taslağındaki 'kültürel özerklik' ifadesinin güçlendirilmesi için fikir birliğine varıldığı bildirildi.

Moskova'daki Kürt Konferansı'nda 'fikir birliği' sağlandı; Çözüm federal yapı

Moskova, PYD'nin öncülük ettiği bir Kürt konferansına ev sahipliği yaptı. Rusya'da bulunan Kürt Kültür Otonomisi adlı kuruluşun düzenlediği Kürt Konferansı'na Kuzey Kürdistan'dan HDP milletvekilleri Osman Baydemir ve Dilek Öcalan, Batı Kürdistan'dan PYD eş başkan Asya Abdullah, Güney Kürdistan'dan ise YNK'li İzzet Sabır, Goran Partisi'nden de Şerko Hama Amin ve Adel Murad yer aldı.

"Cenevre'yi Tanımayacağız, Federal Yapı Çözüm Yoludur"

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, konferansta yaptığı konuşmada Cenevre görüşmelerine katılmadıkları sürece oradan çıkacak kararları tanımayacaklarını ifade etti. Rusya'nın Suriye için sunduğu anayasa taslağında yer alan 'kültürel özerklik' ifadesinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasının ardından Rus RIA Haber Ajansı'na konuşan Abdullah, "Suriye Kürtleri'nin katılımı olmadan yapılacak hiçbir uluslararası Suriye konferansı sonuçlarını kabul etmiyoruz. Geçen Mart'ta Suriye'nin geleceği için ilan ettiğimiz federal yapı, toprak bütünlüğünün korunması için çözüm yoludur. Efrin, Kobane, Cizire'yi içine alan Kürt Federal Bölgesi düşüncesini savunacağız" dedi.

"Batı Kürdistan'a Federasyon Konusunda Fikir Birliği"

Kobane Eş Başkanı Enver Müslim ise Rusya'nın 24 Ocak'ta Astana'daki Suriye zirvesinde sunduğu anayasa taslağını olumlu bulduklarını belirterek "Özellikle Suriye'de yaşayan azınlıkların kendi geleceğini tayin etmesi gerektiği maddesi son derece pozitif... Kürt otonomisi meselesine gelince. Taslakta buna sadece kültür otonomisi denmiş. Bu madde bize göre daha detaylı görüşülmesi gerekiyor. Bizim siyasi haklar istediğimiz de dikkate alınmalı" dedi.