MSB'den ABD'nin Suriye'den çekileceği iddialarına yönelik açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, ABD'nin Suriye'den birliklerini çekeceğine yönelik iddia hakkında, “Resmi açıklamayı ve uygulamayı görmeden bu tarz haberlere ihtiyatla yaklaşılması gerekiyor” dedi.

MSB'den ABD'nin Suriye'den çekileceği iddialarına yönelik açıklama

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıktaki basın bilgilendirme toplantısında konuştu.

Aktürk, ABD'nin Suriye'den birliklerini çekeceğine yönelik iddialar hakkında ise "Bu konuda resmi açıklamaları beklemek lazım. Resmi açıklamayı ve uygulamayı görmeden bu tarz haberlere ihtiyatla yaklaşılması gerekiyor. Biz savunma ve güvenlik konularında bölgemizdeki her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

Beyaz Saray istekli değil

ABD merkezli Foreign Policy dergisine konuşan ancak isimleri açıklanmayan dört kaynağa göre Beyaz Saray, artık Suriye'de "gereksiz" olarak gördüğü bir misyonu sürdürme konusunda istekli değil.

Kaynaklar, içeride aktif olarak olası bir çekilmenin nasıl ve ne zaman yapılabileceği konusunda görüşmeler yapıldığını ifade etmişti.

Kongre'ye F-16 mektubu

Öte yandan Türkiye Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD Başkanı Joe Biden'in Türkiye'ye F-16 satışına onay verilmesi için kongreye yazdığı tavsiye mektubuyla ilgili de şunları söyledi:

"F-16 tedariki konusunda, Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın acil harekat ihtiyacı kapsamında 40 adet F-16 Blok-70 tedariki ve 79 uçağa Viper modernizasyonu için istek mektupları ilk olarak 30 Eylül 2021'de ABD Savunma İşbirliği Ofisi'ne iletilmiştir. Halihazırda her iki projenin teklif ve kabul mektupları için resmi kongre onay sürecinin ABD tarafından başlatılması beklenmektedir. ABD Başkanı Biden tarafından kongreye satışın onaylanması yönünde tavsiye mektubu gönderilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Asıl yapılması gereken kongreye bununla ilgili talebin gönderilmesi ve resmi sürecin kongre üzerinden başlatılması. Sürecin olumlu şekilde sonuçlanması beklentimizi bir kez daha ifade ediyoruz."