MSD: Şam - Ankara yakınlaşması uzun vadede Rojava'ya hizmet eder

Rojava yönetimine bağlı Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD) Almanya Temsilcisi, Ankara ile Şam yakınlaşmasının stratejik açıdan Rojava’ya hizmet edeceğini savundu..

MSD: Şam - Ankara yakınlaşması uzun vadede Rojava'ya hizmet eder

Ankara ile Şam arasında 11 yıl aradan sonra yeniden başlayan diplomatik ilişkilerde son dönemde Ankara'nın girişimleriyle Suriye ile Türkiye yakınlaşması Rojava’daki özerk yönetimin geleceğinin ne olacağı sorusunu beraberinde getiriyor.

Analistlere göre 11 yıl aradan sonra gelen bu ilk resmi görüşmede “her üç ülkenin doğrudan hedefi, Rojava yönetimi ve DSG’yi ortadan kaldırmak.”

Alt düzeydeki görüşmeler 2022’nin son günü, Rusya’nın arabuluculuğunda Moskova’da Türkiye ile Suriye savunma bakanlarının görüşmesi ile başka bir boyuta evrildi.

Rûdaw'a konuşan MSD Almanya Temsilcisi ve Kürdistan Yenilikçi Hareket Başkanı Dr. Rızgar Kasım ise Rusya'nın arabuluculuğu ile gerçekleşen görüşmenin Rojava’ya uzun süreli yarayacağı görüşünde.

Kasım, her iki ülke arasındaki görüşmelerde ortak paydanın ise Rojava özerk yapılanmasını ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

ABD ve Koalisyonun Rojava’ya stratejik bir önem atfettiğini ve bölgeden kolay kolay çıkmayacağını belirten Dr. Rızgar Kasım, “Koalisyon ile ABD, Türkiye ve Suriye’nin Rojava Özerk Yönetimi topraklarına (Kuzey Doğu Suriye) yönelik politikalarını onaylamıyorlar. Dolayısıyla Ankara ve Şam’ın yakınlaşması hem stratejik açıdan hem de kısa vadede genel Suriye krizinin özel de Rojava’daki Kürt sorunun çözümüne hizmet edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

MSD Almanya Temsilcisi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye, Türkiye ve Rusya’nın uzlaştığı planların başarıya ulaşacağına inanmıyoruz. Çünkü ABD’nin bölgedeki varlığı stratejiktir ve buradan çıkmayacak. Eğer ABD olmasaydı Suriye rejimi ve Türkiye çoktan bölgemize(Rojava) saldırmıştı.”  

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün yaptığı açıklamada Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdat ile bir görüşme gerçekleştireceklerini daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beşar Esad arasında görüşmenin gerçekleşebileceğini söyledi.

Türkiye’nin bu açıklamalarına rağmen Suriye’den herhangi bir açıklama yapılmaması dikkat çekti.