Neçirvan Barzani, bugün düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Bağdat’ın Erbil ile ilişkilerinde federal bir devlet gibi davranmadığını söyledi.

Neçirvan Barzani, bugün düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı

Dün Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’la görüşen Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bugün düzenlediği basın toplantısında Kürdistan medyasının sorularını yanıtladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un resmi davetlisi olarak Paris’e giden Neçirvan Barzani, basın toplantısı düzenledi.

Barzani, “Başkan Macron Irak’ta 2017 yılındaki siyasi süreçte Erbil ile Bağdar arasındaki sorunların çözümünde önemli bir rol oynadı. Onun desteği olmasaydı sorunların üstesinden gelmemiz zorlaşırdı” dedi.

Fransa’nın terör ile mücadelede Kürdistan Bölgesi ve Irak'a yardım etmeye devam edeceğini belirten Barzani, Macron’un Irak’ta siyasi, iktisadi ve güvenlik anlamında istikrarın sağlanması için ciddi bir duruşa sahip olduğunu ifade etti.

Barzani, “Irak’ta Kürt, Türkmen, Hristiyanlar ve tüm bileşenlerin geleceğini güvende görmesi için müzakere masasında ciddi bir şekilde konuşulmalı. Fransa, tüm Iraklılar için daha güzel bir gelecek hedefleyerek, Irak'taki sorunları çözmek için ‘açık fikirli müzakerelerin’ ciddi bir destekçisi olabilir” diye konuştu.

Macron’un resmi davetlisi olarak önceki gün Paris’e giden Başkan Barzani, dün Cumhurbaşkanı Macron ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Kürdistan Bölgesi ile Fransa arasında tarihi dostluk ilişkileri bulunuyor.

“Kürtlerin annesi” olarak da bilinen Fransa’nın Eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi Danielle Mitterrand, 1988 yılında Enfal Soykırımının yaşandığı günlerde Kürdistan halkının yardımına koştu.

1991 yılında Kürdistan halkı Irak’taki Baas rejimi tarafından büyük göçe zorlandığında Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) bölgede “uçuşa yasak bölge” kararını çıkarmasında önemli rol oynadı.

Yine Danielle Mitterrand o dönemde kampları ziyaret ederek bir grup Kürt mültecinin Fransa’ya götürülmesini sağladı.

Fransa hükumeti, 1992’de Kürdistan Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesi hükumetinin kurulmasını da destekledi.

Yine Danielle Mitterrand, Kürdistan Parlamentosu’nun ilk oturumunda hazır bulunmuş, Başkan Barzani, KYB eski Genel Sekreteri Celal Talabani, Goran Hareketi lideri Noşirwan Mustafa ve diğer Kürt liderlerle sürekli görüşme halinde oldu.

Kardeş çatışmalarının yaşandığı karanlık yıllarda, iç barışın sağlanmasının adresi yine Paris oldu. Danielle Mitterrand Kürdistan Parlamentosu’nun birleştiği oturuma katıldı.

Fransa 2008 yılında Kürdistan’da konsolosluğunu açtı. 2010 yılında dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesud Barzani ve beraberindeki üst düzey heyeti Elysee Sarayı’nda kabul etti.

Kürdistan halkının diplomasi tarihinde ilk defa 15 Haziran 2010 yılında Kürdistan Bölgesi hükümeti Fransa ile uluslararası bir anlaşma imzaladı.

2013 yılında bu kez başkan seçilen François Hollande, Başkan Mesud Barzani ve beraberindeki heyeti Fransa’da ağırladı.

Ağustos 2014’teki IŞİD savaşı sırasında Kürdistan siyasi liderliğini arayarak Peşmergeye desteğini bildiren ilk devlet başkanı François Hollande oldu.  Ağustos 2014’te sonra Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Hollande aynı tarihte Elysee Köşkü’nde Peşmerge heyetini misafir etti.

Eylül 2016’da François Hollande bir kez daha Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Eylül 2017’de Bağımsızlık Referandumunun ardından Kürdistan’a uygulanan diplomatik ambargoyu kırmak için Başbakan Neçirvan Barzani ve yardımcısı Kubad Talabani’yi Paris’e davet etti.

10 Temmuz 2019’de Başkan Neçirvan Barzani, Elysee Köşkü’nde Macron ile bir araya geldi.

2 Eylül 2020’de Irak’ın başkenti Bağdat’a gelen Emmanule Macron, Başkan Neçirvan Barzani ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

(Rudaw)