Neçirvan Barzani ile İngiltere Dışişleri Bakanı bir araya geldi

İngiltere Dışişleri Bakanı Raab’la görüşen Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Kürdistan halkının İngiltere’yle ortaklığı 30 yıl önce dağlarda başladı” dedi.

Neçirvan Barzani ile İngiltere Dışişleri Bakanı bir araya geldi

ERBİL (K24)

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, başkent Erbil’e resmi ziyarette bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’la görüştü. İkili, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Neçirvan Barzani, “Toplantımızda birkaç konuyu görüştük. Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın İngiltere’yle ilişkileri, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar ve çözüm çabaları, terörle mücadele, DAİŞ’in güçlenmesi ve ortaya çıkan tehlikeler, gelecek Irak seçimleri ve bölgenin genel durumu gibi konuları ele aldık” dedi.

İngiltere’yle ilişkilere özel önem atfettiklerini vurgulayan Neçirvan Barzani, “İngiltere’nin devamlı desteğinden ötürü teşekkür ediyoruz. Kürdistan halkının İngiltere’yle ortaklığı 30 yıl önce dağlarda başladı. 1991 Nisan’ında İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin diğer üye ülkeleriyle birlikte 688 Sayılı kararı çıkardı. İngiltere’nin, güvenlik bölge ve uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasında diğer ortaklarımızla birlikte etkili rolü vardı. O adım Kürdistan Bölgesi için yeni bir başlangıçtı. Bu sayede İngiltere’yle ilişkilerimiz her dönemde devam etmiştir. Ortaklığımız, DAİŞ’le savaşta genişlerdi. DAİŞ’le mücadelede Uluslararası Koalisyon’a üye ülkelere ve İngiltere’ye teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

RAAB: KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NDE MODERN BİR GÜCÜN KURULMASINI İSTİYORUZ

İngiliz Bakan Dominic Raab, ziyaretinin amacının, Kürdistan Bölgesi’nin önemini vurgulamak olduğunu belirterek, “Kürdistan Bölgesi ile İngiltere arasındaki ilişkiler tarihidir. Bu ilişkilerden memnunuz. İngiltere olarak, bu bölgeyi koruma sözüne bağlıyız” diye konuştu.

Bölgenin farklı yöntemlerle saldırılara uğradığını gördüklerini kaydeden Raab, “Ancak güvenlik ve istikrarın sağlanması çok önemli” dedi.

Dominic Raab sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürdistan Bölgesi’nin IŞİD’le savaştaki rolünü takdir ediyoruz. Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge’nin ödediği bedeller büyük bir övgüye layıktır. Bölge Başkanı’yla görüşmemizde bir dizi konuyu ele aldık. Taraflar olarak ortak çıkarlarımız var. Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın istikrarı temel hedeflerimizden biridir ve buna bağlıyız. Ekonomik açıdan da iyi bir diyaloğa sahibiz. İşbirliğimizi olması gerekir. Ayrıca Peşmerge Güçleri’nin düzenlenmesinde rolümüz olacak. Kürdistan Bölgesi’nde modern bir gücün kurulmasını istiyoruz. İngiltere’nin, birkaç aşamada başlayan Peşmerge’nin düzenlenmesi süreci için para temin etmesinden memnunum. Kürdistan Bölgesi’nin güvenlik ve özgürlüğünü desteklemeye devam edeceğiz. Desteklediğimiz noktalardan biri de basın özgürlüğüdür.”

Göçmenlere kapılarını açtığı için de Kürdistan Bölgesi’ne teşekkür eden Raab, eğitim, sağlık, yüksek öğrenim ve iklim değişikliği konularında da işbirliği geliştirmek istediklerini dile getirdi.

K24