Neçirvan Barzani Türkiye ile BAE arasında arabuluculuk yaptı - Al Monitör

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed al-Nayhan ile telefonda görüştü.

Neçirvan Barzani Türkiye ile BAE arasında arabuluculuk yaptı - Al Monitör

Söz konusu görüşmede bölgesel konuların ve ikili ilişkilerin ele alındığı kaydedildi.

Erdoğan-Nayhan görüşmesi Türkiye ile BAE arasında son günlerde yaşanan ilk görüşme değildi. Erdoğan 18 Ağustos'ta ilk olarak BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'ı kabul etmişti.

Türkiye ile BAE arasındaki diplomatik ilişkiler 2013 yılından beri olumsuz seyrediyor. İki ülke çok sayıdaki bölgesel konuda çok farklı politika ve bakış açılarına sahip. Diplomatik ilişkiler de neredeyse yok denecek kadar az.

Ancak son zamanlarda iki ülke arasında yeni bir diyalog sürecinin başlatıldığı görülüyor.

Al Monitör yazarı Amberin Zaman, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nn söz konusu diyaloğun başlaması için arabuluculuk ettiğini yazdı.

Amberin Zaman, Neçirvan Barzani’nin 12 Haziran'da arabuluculuk çalışması kapsamında Abu Dabi’ye gittiğini, Veliaht Prens’in daveti üzerine gerçekleşen bu görüşmede iki ülke ilişkilerinin yumuşatılması konusunun da gündeme geldiğini belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynaklar Başkan Neçirvan Barzani’nin bir süredir arabuluculuk çalışmaları kapsamında Türkiye ile BAE arasındaki gerilimi azaltmaya çalıştığını söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile telefonda görüşmüştü.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu ile Nahyan görüşmesinde ikili ilişkiler ele alındı.

Yazıının Tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Rudaw - Al Monitör