Neçirvan Barzani'den KYB’nin kuruluş yıl dönümü mesajı

Başkan Neçirvan Barzani, KYB’nin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla partinin eş başkanlarıyla yaptığı telefon görüşmesi gerçekleştirdi, Barzani, “KYB’nin birlikte yaşam, barış, hakların korunması ve kazanımların korunmasındaki rolü, görevi ve sorumluluğu önemli ve gereklidir” ifadelerini kullandı.

Neçirvan Barzani'den KYB’nin kuruluş yıl dönümü mesajı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) 46'ıncı kuruluş yıl dönümü dolayısıyla eş başkanlar Lahur Şeyh Cengi ve Bafıl Talabani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamaye göre, Neçirvan Barzani, eş başkanlarını tebrik ederek, KYB’nin birlikte yaşam, barış, hakların korunması ve kazanımların korunmasındaki rolü, görevi ve sorumluluğunun önemli ve gereklidir olduğunu vurguladı.

Barzani, “KYB, Kürdistan Bölgesi’nin ana siyasi bir gücü olarak Kürdistan halkının kazanımlarının tahkik edilmesi, özgürlüğü ve direnişinde tarihi bir role sahiptir. Bu gün de Irak Kürdistan Bölgesi iktidarında ve siyasi sürecinde büyük bir konuma sahiptir” dedi.

KYB Eş başkanları Lahur Şeyh Cengi ve Bafil Talabani de Kürdistan halkının kazanımlarını ve haklarının korunması için birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı.

Liderlerden mesaj

Başbakan Mesrur Barzani de KYB’nin 46'ıncı kuruluş yıl dönümü dolayısıyla resmi sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, “KYB'nin kuruluş yıldönümünde, Kürdistan hakları için mücadeleye devam eden KYB’lileri en içten duygularımla kutluyorum. Hükümetteki müttefikimiz ve ortağımız olarak, KYB'nin milletimize daha fazla hizmet etmek için başlattığımız ortak gündemimizi desteklemeye devam etmesini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Rûdaw’a konuşan KYB’nin kurucularından ve eski Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, 46'ıncı kuruluş yıl dönümünde parti içi çekişmelerin son bulması gerektiğini vurguladı.

Masum, “KYB’nin amaçlarına yüzde kaç oranında ulaştığını söyleyemem ancak nasıl daha fazla ilerleyeceğimizi düşünmeliyiz. Ancak bunu yaparken de halkımızı hizmet amaçlı olmalı, çekişmeler temelinde olmamalı” dedi.

KYB’nin kuruluşu

Kürdistan Yurtseverler Birliği 1 Haziran 1975'te Kürdistan Demokrat Partisi saflarında yer alan ve aralarında eski Irak Cumhurbaşkanı Mam Celal Talabani’nin de bulunduğu bir grup tarafından Güney Kürdistan’da kuruldu.

KYB’nin merkezi Süleymaniye’de bulunmaktadır. Celal Talabani’nin vefatına kadar partisine liderlik etti.

KYB, Kürdistan Demokrat Partisi ve Değişim Hareketi (Goran) ile 2019’da kurulan Kürdistan Bölgesi’nin 9’uncu hükümeti kabinesi ortağı olarak 6 Bakanlık ve Başbakan Yardımcısı görevine sahip.

Kürdistan Parlamentosu’nda 21 sandalyesi olan KYB’nin Irak Parlamentosu’nda da 18 sandalyesi bulunuyor.

Baas Partisinin 2003’te yıkılmasının ardından 2005’te yapılan Irak meclis seçimlerine KDP ile birlikte girmiş ve mecliste 53 milletvekili çıkarmışlardı.