New York Times: Bağdadi, YPG'den korunmak için 67 bin dolar ödemiş

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin, El Kaide'nin resmi olmayan kolu Hurras el Din mensuplarına kendisini, ABD ve YPG'den koruması için 67 bin dolar ödediği ortaya çıktı.

New York Times: Bağdadi, YPG'den korunmak için 67 bin dolar ödemiş

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin, El Kaide'nin resmi olmayan kolu Hurras el Din mensuplarına kendisini, ABD ve YPG'den koruması için 67 bin dolar ödediği ortaya çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazar günü düzenlediği bir basın toplantısıyla, Ebubekir Bağdadi'nin ABD özel kuvvetlerinin Suriye'de düzenlediği bir operasyonda kendisini öldürdüğünü tüm dünyaya duyurdu.

Trump, ABD özel özel kuvvetlerinin İdlib’e bağlı Barişa köyündeki bir binada saklanan Bağdadi’ye yönelik operasyonuna Irak ve Demokratik Suriye Güçleri’nin de istihbarat desteği verdiği açıklandı.

The New York Times'ın haberine göre, Bağdadi, IŞİD'in düşmanı olarak da gösterilen, El Kaide'nin resmi olmayan kolu Hurras el Din militanlarına binlerce dolar ödeyerek ABD ve YPG'den korunmaya çalışmış.

Haberde, Bağdadi'nin “korunma bedeli” olarak, Hurras el Din adına kestiği makbuzların belgeleri de yayımlandı.

Bağdadi'yi ölüme götüren süreçle ilgili, Rukmini Callimachi imzasıyla yer alan haberde şu detaylara yer verildi:

"IŞİD lideri, kendini korumaları için rakibine para akıttı ancak ihanete uğradı. Bağdadi, rakip örgüte para akıtmasaydı, muhtemelen Suriye'de saklanamayacaktı. IŞİD'in kılı kırk yaran muhasebe kayıtlarındaki makbuzlar, örgütün Hurras el Din'e en az 67 bin dolar ödediğini ortaya çıkardı.”

Bağdadi'nin saklandığı karargaha yapılan baskında, ABD güçleri bazı diz üstü bilgisayar ve cep telefonlarını da ele geçirdi ve Pentagon'a göre, Bağdadi ve kaçarken yanında götürdüğü iki çocuk hariç altı kişi daha operasyonda öldürüldü.

Emekli bir Amerikalı istihbarat üyesi Asad Almuhammed'in bağlantıları aracılığıyla, karargahtaki makbuz kayıtları ele geçirildi ve bu kayıtlara göre, IŞİD halifeliği düştükten sonra, pek çok üst düzey IŞİD üyesi kaçtı.

2017-2018 arasında hazırlanan bazı makbuzlarda, IŞİD'in Hurras el Din'e güvenlik, maaş, lojistik giderleri ve medya teçhizatı için 67 bin dolar ödediği görülüyor. Makbuzlar, “IŞİD Güvenlik Bakanlığı” logolu kağıtlarda hazırlanmış ve Hurras el Din militanları tarafından imzalanmış.

2018 yazında yazılan makbuzlardan birinde, el Kahir kentinden gelenler için yapılan hazırlıklar çerçevesinde 7 bin dolar harcandığı belirtiliyor.