Okul merdiveninde 12 Eylül izleri: 'Ya Türkçe konuş ya da sus!'

Bursa Eğitim-Sen Mali Sekreteri Yusuf Özmen, Twitter hesabında, Bursa’da bir okulun merdivenine yazılmış “Ya Türkçe konuş ya da sus!” yazısını paylaştı.

Okul merdiveninde 12 Eylül izleri: 'Ya Türkçe konuş ya da sus!'

Resmi, Bursa’da bir okulun merdivenlerinde çektiğini söyleyen Özmen, “Aklıma 12 Eylül Diyarbakır Cezaevinde yazılı ‘Türkçe konuş çok konuş’ sloganı geldi. Bir sürü etnik grubun yaşadığı bir yerde ‘Ya Türkçe konuş ya da sus’ demek en hafif tabirle faşizmdir” ifadelerine yer verdi.

Merdivenlerin birinde yazılan “Türkçe dilinize batmasın!” yazısı ise diğer etnik unsurları hedef alan söylem olarak dikkat çekiyor.

HDP’den soru önergesi

Konu HDP Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki tarafından Meclise taşındı.

Tiryaki, Türkiye Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yaıtlaması talebiyle konuya ilişkin olarak Meclise soru önergesi verdi.

Bakanlığın bu iddiadan haberdar olup olmadığını, bu görüşlere katılıp katılmadığını soran Tiryaki, “Söz konusu yazıların yazılmasında sorumluluğu bulunan kişi veya kişiler hakkında başlatılmış idari ve/veya adli bir soruşturma var mıdır, var ise ne aşamadadır?” sorusunu yöneltti.

Diyarbakır Barosu Kürt Dili Komisyonu da konuya ilişkin olarak Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî/Zazakî lehçelerinde bir açıklama yayınladı. Açıklamada okul merdivenlerine yazılan yazı “ırkçılık” olarak yorumlandı.

Bu eylemin kınandığı açıklamada, “Bu eylem ve tutum başka okul yöneticileri olmak üzere Kürtçe ve diğer dillere yönelik ayrımın göstergesidir” ifadelerine yer verildi.