Öldürüldüğü söylenen Efrinli Melek bir yıl sonra evine döndü

Efrin’de, SMO çatısı altındaki Sultan Murat grubu tarafından geçen yıl kaçırılan ve fotoğrafları paylaşılarak “öldürüldü” denilen 17 yaşındaki Melek Nebih Halil’in evine döndüğü açıklandı.

Öldürüldüğü söylenen Efrinli Melek bir yıl sonra evine döndü

Kuzeydoğu Suriye İhlalleri Belgeleme Merkezi, geçen yıl Mayıs ayında kaçırılan Efrinli Melek’in 6 Eylül 2021 tarihinde ailesine geri döndüğünü duyurdu.

Melek’in ailesine kaçırılma hikayesini anlattığı, Efrin Merkezi Cezaevi’nde SMAO’ya bağlı Ceyş el-Nuğbe adlı gruba mensup bir kişi tarafından kaçırıldığını, yaklaşık bir yıldır İdlib’de tutulduğunu ifade ettiği öğrenildi.

Ne olmuştu

Melek Nebih Halil (17), Rojava’nın Efrin kentine bağlı Şera kasabası Derwêş köyünde 23 Mayıs 2020 günü Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) bünyesindeki Sultan Murat Tümeni mensupları tarafından kaçırılmıştı.

Rûdaw’a konuşan Almanya Kürt Hukuk Kurulu Yürütme Meclisi üyesi Hüseyin Naso, (geçen yıl 16 yaşındayken kaçırılan) Melek’in Sultan Murat Tümeni tarafından kaçırıldığını ve Azez’in bağlı Firiziye köyü yakınlarında bir bahçede öldürüldüğünü söylemişti.

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Eşbaşkanı İlham Ahmed de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Melek’i kaçıran grubun “Özgür Suriye Ordusu’na” bağlı olduğunu berliterek, “Bu suçu işleyenlere hala özgürlükçü deniyor!” ifadelerini kullanmıştı.

Ahmed, Melek’in vücudunda 3 kurşun izine rastlandığı bilgisini paylaşmıştı.

Aynı şekilde Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) da Melek Nebih Halin’in Efrin’in Şare ilçesine bağlı Derviş köyünde Sultan Murat grubu tarafından kaçırıldığını duyurmuştu.

Ailesi fotoğraftekinin Melek olduğunu reddetmişti

Melek’in kaçırılmasından 15 gün sonra Azez Polisi de yaptığı açıklama ile fotoğraftaki kızın Ceyş el-Nuğbe tarafından kaçırılıp öldürüldüğünü ve ailesi teşhis etmeden Melek Nebih Halil olduğunu belirtmişti.

Ancak daha sonra ailesi, öldürülen kişinin kızları olmadığını beyan etmişti.