Ortadoğu ve Dünyadaki en büyük tehlike halen IŞİD

Ortadoğu ve Dünyadaki en büyük tehlike halen IŞİD

KRD NEWS - Irak ve Suriye başta olmak üzere dünya genelinde büyük darbeler almasına karşın, IŞİD hala Ortadoğu ve dünyada en önemli tehdit olarak görülüyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne uzmanlar tarafından sunulan raporlara göre IŞİD, Suriye ve Irak'taki son zamanlarda verdiği ağır kayıplara rağmen, hala tehlikeli ve yetenekli bir militan örgüt olduğuna dikkat çekildi.

Uzmanlar tarafından BM’ye sunulan 24 sayfalık raporda, Musul şehrinin ABD destekli Irak koalisyon güçleri tarafından Temmuz ayında özgürlüğüne kavuşturulmasına rağmen Musul'da halen IŞİD direncinin bulunduğu bildirildi.

Raporda IŞİD’in komuta ve kontrol yapısının "tamamen parçalanmadığını" gösterdi ve karar alma sorumluluğunu yerel komutanlara devrederek ve şifreli iletilere geçerek "önemli bir askeri tehdit" olarak varlığını halen sürdürecek.

Örgüt ayrıca, casusluk ve bombardıman amaçlı kendi dronlarını değiştirme veya inşa etme konusunda yetenekli olduğuna da dikkat çekilen rapora göre, IŞİD’in finansal durumundaki istikrarı da halen devam ediyor. IŞİD’in petrol kaynaklarından halen kâr elde edebildiğine dikkat çekilen raporda ayrıca, denetimi altındaki nüfustan vergi toplama ve yurtdışındaki destekçilerden gelen göze çarpmayan küçük para yatırma işlemlerinin ise devam ettiği yazıldı.

 Rapor, "uluslararası terörün motive edilmesi ve etkinleştirilmesi" için izin veriyor. Saldırı çabaları.

Rapora göre IŞİD’in bütünlüğünü kaybederek parçalanması nedeniyle ülkelerine dönen yabancı savaşçıların belirli bir tehdit oluşturduğunu belirtildi. Özellikle radikalleşen çocukların ve gençlerin, reşit olmayanlara sağlanan yasal korumaların suiistimal edilebileceğine dikkat çekilen raporda uzmanlar, özel dikkat ve stratejiler geliştirilmesini istedi.