Özçelik: PKK hiçbir şart öne sürmeden Şengal'den çekilmelidir

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Türkiye'nin Şengal'e yönelik hava saldırısının kabul edilemez olduğunu belirterek, saldırının gerekçesi olarak gösterilen PKK'nin de hiçbir şart öne sürmeden Şengal'den çekilmesi gerektiğini söyledi.

Özçelik: PKK hiçbir şart öne sürmeden Şengal'den çekilmelidir

"TÜRKİYE İÇ KAMUOYUNA DA MESAJ VERDİ”

Türkiye'nin Şengal'e yönelik hava bombardımanı ile ilgili Kürdistan24'e değerlendirmelerde bulunan PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, "Türkiye 16 Nisan referandumundan önce de Şengal ve Rojava'ya saldırıdan bahsediyordu. Şu an ki saldırı kendi kamuoyuna dönük bir saldırıdır ama diğer taraftan da Kürdistan'ın bağımsızlık referandumu kararını aldığı bir süreçte gerçekleşen saldırılar bağımsızlık referandumuna da zarar verme potansiyeli taşıyor. Dedi.

"PKK KÜRDİSTAN HALKININ İRADESİNE SAYGI GÖSTERMELİDİR”

Özçelik PKK'ye çağrıda bulunarak, "Herhangi bir tereddütte girmeden Şengal'den çekilmesi lazım. Sadece PKK'nin değil; orada bulunan herhangi bir silahlı gücün de Kürdistan Hükümetine, parlamentosuna, iradesine saygı duyması lazım. PKK orada kalmakta direttiği sürece hem bağımsızlık referandumuna hem oradaki kazanımlara zarar verecek hem de Rojava Kürdistan'ı kazanımlarına zarar verecek ve bir bütün olarak Kürtler arası yeni bir yaranın açılmasının zeminini derinleştirecek. Bu konuda PKK sorumlu davranmalı ve kayıtsız şartsız oradan çekilmelidir.” ifadelerini kullandı.

"İRAN VE IRAK ŞENGAL'İ KÜRDİSTAN'DAN KOPARMAYA ÇALIŞIYOR”

Özçelik, "PKK'nin bünyesinde bulunan YBŞ'nin Haşdi Şaibi'ye bağlıdır. Haşdi Şaibi Bağdat'ın askeri gücüdür… Irak ve İran Şengal'i Kürdistan'dan koparmaya çalışıyor. Bütün bu gelişmeleri birlikte değerlendirdiğimizde YBŞ'nin Haşdi Şaibi'ye bağlı olması Kürtler açısından büyük bir trajedidir. Hiçbir Kürd'ün binlerce Kürt ve Kürdistanlının kanıyla özgürleştirilen o toprakları; Şengal'i, Kerkük'ü bir daha Bağdat'a bağlamak gibi talihsiz siyasete ve pratike yönelmemesi lazım. Kerkük, Şengal Kürdistan'dır ve hiç kimse bir daha oraları Bağdat'a bağlayamayacaktır. PKK'nin bu diretmesi ne yazık ki Kürdistan halkının özgürlüğüne karşı olan kesimlerin plan ve stratejilerine uygun zemin yaratıyor. PKK'nin çekilmesi tüm Kürdistan kamuoyunu talebidir ama PKK orada kalmakta diretiyor.” diye konuştu.

ULUSLARARASI GÜÇLERE ÇAĞRI

Bölgede bulunan uluslararası güçlerin de PKK'nin Şengal'den çekilmesinde rollerinin olabileceğine vurgu yapan Özçelik şunları söyledi: " Biz bütün Kürdistan halkına, PKK'nin bütün taraftar ve üyelerine çağrıda bulunuyoruz; PKK yönetimine baskıyı yoğunlaştıralım ve PKK oradan mutlaka çekilmelidir. Kürdistan'ın bağımsızlık sürecine yeni bir sekte oluşturulmasın. Dünya kamuoyuna da çağrı yapıyoruz; bu konuda yapabilecekleri bütün uygulamaları, bütün baskıları geliştirmeli ve Kürtler arası ne bir kavgaya yol açılmalıdır ne de Güney Kürdistan'ın bağımsızlık referandumu süreci sekteye uğratılmalıdır.”