PDK-S: PYD'nin uluslararası ilişkileri stratejik değil askeri

PDK-S: PYD'nin uluslararası ilişkileri stratejik değil askeri

Kürdistan Demokrat Partisi-Suriye (PDK-S), tarafından yapılan açıklamada, PYD’nin Batı Kürdistan’daki (Rojava) siyasi uygulamaları ve siyasetçilerin sürekli tutuklanması eleştirildi.

PDK-S açıklamasında, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Suriye’de iç savaşın başladığı ilk birkaç ayda bütün Kürt taraflarla bir araya gelerek ortak bir anlayış oluşturmaya çalıştıklarını ancak PYD’nin daha sonra aniden bir tavır değişikliğiyle toplantıları sürekli boykot ettiği ve söz konusu Kürtler arasında birlik oluşturma çabalarını boşa çıkardığı belirtildi.

Erbil ve Duhok’ta Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) ile TEV-DEM arasında yapılan görüşmelerin önemine değinilen açıklamada, PKK’nin baskılarından ötürü TEV-DEM’in kendi başına karar alamadığı aktarıldı.

48 şehit verdik

PDK-S açıklamasında şunlar dile getirildi: “PYD, özellikle de Kürtlerin Astana, Cenevre ve Riyad’taki Suriye görüşmelerine katılmasından sonra düşmanca tavrını daha sert bir biçimde sürdürdü. PDK-S çatısındaki siyasetçileri gözaltına almaya başladı. 48 şehit verdik. Yüzlerce siyasetçimiz kaçırıldı veya tutuklandı. Bunların çoğu partimizde üst düzey mevkilerde görev yapıyor. Binlerce genç zorunlu askerlik baskısından ötürü memleketini terk etmek zorunda kaldı. Bunlarla da yetinilmedi ve 10’larca ENKS partilerinin bürolarına kilit vuruldu.”

PKK, bağımsız Kürdistan'a açıkça karşı çıkıyor

“PKK’nin Suriye kolu PYD, ENKS çatısı altındaki partilere düşmanlığını gizlemiyor” denilen açıklamada, “PYD, Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin liderlik ettiği bağımsız Kürdistan projesine de açıkça karşı çıktığını ifade ediyor. Uluslararası camiaca da yoğun destek bulan bu projeyi hazmedemeyen PYD, saldırılarını sıklaştırarak devam edebilir” ifadesi kullanıldı.

İlişkileri stratejik değil yalnızca askeri 

PYD’nin bazı uluslararası taraflarla yaptığı ittifakların belli bir zaman kadar olduğunu ve bir gün sona ereceği vurgulanan açıklamada, söz konusu ittifakların stratejik değil yalnızca askeri nitelikte olduğuna dikkat çekildi.

PYD’nin mevcut uygulamalarının devam etmesi halinde derin yaraların açılacağına sebebiyet doğuracağı belirtilen açıklamada, ENKS çatısındaki siyasi parti yöneticilerinin biran önce serbest bırakılması ve parti bürolarının kapatılmasına son verilmesi istendi.