Pencşir'de Taliban’a büyük darbe: 115 ölü, 200 yaralı, 40 esir

Afganistan’ın Pencşir vilayetinde Taliban ile Ahmed Mesud’un liderlik ettiği yerel güçler arasındaki çatışmalarda 115 Taliban militanının öldüğü, 200’ünün yaralandığı ve 40’tan fazla militanın da esir alındığı bildirildi.

Pencşir'de Taliban’a büyük darbe: 115 ölü, 200 yaralı, 40 esir

Pencşir vilayetindeki silahlı grupların çatı örgütü Afganistan Halk Direniş Cephesi’nin (NRFA) “Kuzey İttifakı” adlı sosyal medyada hesabından yapılan açıklamada, Taliban’ın 350’den fazla zaiyat verdiğini öne sürüldü.

Havuk Savunma Komutanlığı Komutanı Münib Amiri’nin sözleri ile verilen açıklamada, “Dün gece Havuk’ta yaşanan savaşta, Taliban’ın 350 zayiatı var, 40’tan fazlası esir alındı, çok sayıda askeri araç, silah ve mühimmata el konuldu” ifadelerine yer verildi.

Afganistan Halk Direniş Cephesi’nin Sözcüsü Fehim Deşti de yaptığı açıklamada, “2 gecedir meydana gelen çatışmalarda düşman (Taliban) Baglan vilayeti tarafından 3 koldan, Serşed, Çarkıfelek ve Havuk geçidinden saldırdı. Fakat hiç ilerleme kaydedemediler. 40’tan fazla Taliban öldürüldü ve 30’dan fazlası yaralandı” dedi.

IndiaNews kanalı NRFA yetkililerine dayandırdığı haberinde, üçüncü gününü geride bırakan çatışmalara 150 Taliban üyesinin öldüğünü, 200’den fazlasının yaralandığını ve 40’tan fazla militanın da esir düştüğünü duyurdu.

Afganistan medyasına göre de çatışmalarda Pencşirli iki komutan hayatını kaybetti.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, dün Azadiradio haber sitesine yaptığı açıklamada, Taliban güçlerinin Pencşir çevresinde hedef alındığını ancak bölgede ilerleme kaydettiklerini savunmuştu.

Ancak NRFA, Taliban’ın Pençşir hakkında yanlış propaganda yaydığını ileri sürüyor.

Pencşir’e operasyonu zorlaştıran etkenler

Başkent Kabil’in yaklaşık 50 kilometre yakınındaki Pençşir vilayeti, ABD’nin 2001’deki işgali öncesinde ilçe statüsündeydi. Yaklaşık 170 bin nüfuslu bölgenin büyük bölümü Taciklerden oluşuyor.

Sovyetler Birliği’nin 1980’lerdeki işgaline karşı Ahmet Şah Mesut liderliğinde etkili bir direniş gösteren Pencşir’e, 1990’ların sonunda ülke geneline yayılan Taliban güçleri de giremedi. Ancak söz konusu dönemde Taliban güçleri çok sayıda cepheye yayılmış durumdaydı.

Vadiler silsilesinden meydana gelen ve toplamda 120 kilometre uzunluğa sahip bölge, binlerce metrelik sarp dağlarla çevrili olması nedeniyle içindekilere doğal koruma sağlıyor. Vadiye giriş-çıkışların birer geçitten sağlanması askeri operasyonları oldukça zorlaştırıyor.

Kabil’in 2001’de Taliban’dan alınmasında da rol oynayan Pencşirliler, genellikle bölge içinden bir yöneticiyle idare edildikleri için kendilerine fiili bir özerklik atfediyor.

Bölgedeki silahlı ve siyasi yapılanmaya, El Kaide militanları tarafından öldürülen Ahmet Şah Mesut’un oğlu Ahmed Mesud liderlik ediyor. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi adlı yapı, Rusya ve diğer ülkelerin Taliban’ı ikna ve kendilerine yardım etmesi için girişimlerde bulundu ancak sonuç alamadı.