Pentagon: Irak, güçlerimizi çekmemiz talebinde bulunmadı

Pentagon Basın Sekreteri Yardımcısı Sabrina Singh, yaptığı açıklamada Irak’ın kendilerine güçlerini çekme talebinde bulunmadığını bildirdi.

Pentagon: Irak, güçlerimizi çekmemiz talebinde bulunmadı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD ile Irak hükümeti arasında oluşturulan Irak'taki ABD askeri varlığının geleceğinin tartışılacağı ABD-Irak Yüksek Askeri Komisyonu'nun (HMC) çalışma grubu toplantılarına ileriki günlerde başlayacağını duyurmuştu.

Austin, yaptığı yazılı açıklamada, HMC’nin, 7-8 Ağustos 2023’te Washington’da yapılan ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu sırasında iki tarafın taahhüt ettiği sürecin devamı olduğunu belirtmişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Basın Sekreteri Yardımcısı Sabrina Singh, konuya dair Rûdaw muhabiri Diyar Kurda’nın sorusunu yanıtladı.

Singh, düzenlediği basın toplantısında "Irak hükümetinden güçlerimizi geri çekme yönünde herhangi bir talep almadık" dedi.

“HMC toplantısı ABD kuvvetlerinin Irak'tan çekilmesiyle ilgili bir müzakere değil”

Singh, ABD ve Irak arasında yapılacak görüşmelerin “Bağdat’ın ABD güçlerini geri çekme talebini içermediğini” söyleyerek “HMC toplantısı ABD kuvvetlerinin Irak'tan çekilmesiyle ilgili bir müzakere değil. HMC, ikili ilişkilerimiz açısından Irak'la birlikte geleceğimizin nasıl olacağını belirleyecek bir çalışma grubu” ifadelerini kullandı.

Singh açıklamasının devamında askeri komisyonun “ABD ile Irak arasında kalıcı bir ikili güvenlik ortaklığına geçişi sağlayacağını” kaydetti.

Singh, “Iraklı ortaklarımız, ABD'nin askeri varlığı ve IŞİD'in kalıcı yenilgisine ilişkin bu geleceği şekillendirmek için birlikte çalışma konusundaki kararlılıklarının güvencesini bize verdiler" sözlerini kullandı.