Pervin Buldan: HDP Bir Türkiye Partisidir

Pervin Buldan: HDP Bir Türkiye Partisidir

HDP'nin "Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü" girişimi ile ilgili DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, erken seçim beklediklerini söyledi, demokrasi ittifakının bölünmeyeceğini vurguladı.

DW: HDP olarak 15 Haziran Pazartesi günü bir demokrasi yürüyüşü başlatıyorsunuz. Bu yürüyüşün hedefi nedir?

Buldan: Edirne ve Hakkari'den başlayacak olan "Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü'nü” son günlerde gündeme oturan bir konu olarak ele alabiliriz. Yürüyüş deyince sanki farklı bir algı yaratılmaya çalışıldı ve daha önce yapılan yürüyüşler gibi, Hakkari ya da Edirne'den Ankara'ya yapılan yürüyüşlerin caddeler boyu olacağı şeklinde algı yaratıldı. Oysa bu yürüyüş öyle amaçlanmadı. Asıl amaç son dönemlerde Türkiye toplumuna karşı yapılan tüm haksızlıklara karşı bir demokrasi yürüyüşünü başlatmaktı. Son dönemlerde yapılan en demokratik yürüyüşlerden birisi olacak. Hani bir söz vardır; Edirne'den Hakkari'ye diye. Türkiye'nin batısı ile doğusu. Türkiye'nin doğusunda ile batısında yaşayan insanları buluşturmak amaç. Doğudan seçilen vekillerimiz Edirne cezaevi önünde, batıdan seçilen vekillerimiz de Hakkari'de olacak. Bir köprü oluşturmayı düşünüyoruz aslında, yaşanan tüm hukuksuzluklar ve adaletsizliklere karşı Türkiye halklarının birlikte ortak ses çıkardığı bir dönemin başlangıcı olarak da sayabiliriz biz bu yürüyüşü. Sadece HDP'nin uğradığı haksızlıklara karşı değildir bu yürüyüş. Bugün Türkiye'de sadece HDP'lilere karşı yapılan bir haksızlık yok. Bugün Türkiye toplumu bir bütün olarak aslında iktidarın yarattığı koşullarda farklı nedenlerden dolayı mağduriyet yaşayabiliyorlar. O nedenle yürüyüşümüz hem Demirtaş, hem Musa Farisoğulları, hem Enis Berberoğlu, hem Osman Kavala ve cezaevinde olan yazarlar, aydınlar, barış aktivistleri, akademisyenler, toplumun aslında zarar gören her kesimi için.

DW: Bu söylediklerinizden hareketle, yürüyüşü partinizin "Türkiyelileşme” politikası çerçevesinde değerlendirmek mümkün mü?

HDP kurulduğu günden beri bir Türkiye partisi olduğunu söyleyen ve bunun gereklerini yerine getiren bir partidir. HDP bugün Karadeniz'de de, Ege'de de Marmara'da da, doğuda da örgütlü bir partidir. Yani bir Türkiye partisidir aslında. Ama burada asıl amaç, Türkiye'deki farklı kesimlerin yaşadığı mağduriyeti dile getirmektir. Yoksa Türkiye partisi olduğumuzu ispat etmek için yapmıyoruz biz bu programı. Zaten başından beri bir Türkiye partisiyiz, dedi.

Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz