Peşmerge filmi The Deminer İsveç’te gösterimde

Mayın uzmanı Peşmergenin hayatını konu alan “The Deminer” filmi, İsveç’teki gösterimde ilgi odağı oldu.

Peşmerge filmi The Deminer İsveç’te gösterimde

Mayın uzmanı Peşmergenin hayatını konu alan “The Deminer” filmi, İsveç’teki  gösterimde ilgi odağı oldu.

 

Yönetmenliğini Hogır Hırori’nin yaptığı “The Deminer” filmi, İsveç’te gösterime girdiği ilk günde medyada genişçe bir şekilde yer aldı.

 

Film Topp televizyonu, “The Deminer” filminin asrın en büyük kahramanının hikayesi ve yılın en iyi filmi olduğunu belirtti.

 

SVT ise, “Bu film Hurt Locker’in benzeridir. Ancak bu film gerçektir” söylemiyle izleyicileriyle paylaştı.

 

Rûdaw’a konuşan Yönetmen Hogır Hırori, “İsveç gazeteleri ‘The Deminer’ filmi üzerine yazma kararı almışlardı. Ancak son anda hiç bir sebep olmaksızın yazmadılar” dedi.

 

Hogır Hırori, İsveç’in iki büyük gazetesinin filme siyasi nedenlerle yer vermediklerini ifade etti.

 

Ülkede yaşayan Kürtler, Dagens Nyheter (DN) ve Göteborg Post (GP) gazetelerinin “The Deminer” filmine yer vermediklerinden dolayı tepki gösterdi.

 

Filmi izleyen emekli peşmerge Hasan Şerif, “Peşmerge’nin cesaretini, yurtseverliğini ve insan sevgisini Avrupa sinemalarına getirenlere teşekkür ediyorum. Gerçekten gözlerim doluyor” diye konuştu.

 

Bir ayağı kesik olan mayın ve patlayıcı uzmanı Faxır Berwari’nin hayatını konu alan “The Deminer” filmi daha önce de bir çok ödül almıştı.

 

Film bu ayın başında Çek Cumhuriyeti’nin Başkenti Prag’da düzenlenen 20. One World International Film Festival"inde en iyi belgesel ödülünü aldı.

 

“The Deminer” geçen yılın Kasım ayında Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen festivalde de özel ödül almıştı.