PKK, Hakurk’ta 4 üyesinin hayatını kaybettiğini açıkladı

HPG, Kürdistan Bölgesi topraklarında bulunan Hakurk bölgesinde 4 üyesinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

PKK, Hakurk’ta 4 üyesinin hayatını kaybettiğini açıkladı

PKK’nin askeri kanadı HPG’den yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk’ta Türk Silahlı Kuvvetleri ile 15 Mayıs’ta yaşanan çatışmada 4 örgüt üyesinin ‘geri çekilme sırasında’ hayatını kaybettiği duyuruldu.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin açıklamasında çatışmaların Lelikan Tepesi ve Helkeran köyünde 14-15 Mayıs’ta yaşandığı bilgisine yer verilerek hayatını kaybeden PKK'lilerin kimlik bilgileri kamuoyu ile paylaşıldı.

HPG ayrıca açıklamada yaşanan çatışmalarda 28 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yaşamını yitiren HPG’lilerin kimlik bilgileri şu şekilde:

  • “Rustem Qendîl” kod adlı Rojhılat-Kamyaran doğumlu Daniş Perwizi
  • “Lezgîn Bawer” kod adlı Şırnak doğumlu Bawer Nas
  • “Agît Rojhilat” Urmiye doğumlu Kawa İsmaili
  • “Dijwar Ertuşî” kod adlı Van doğumlu Nurullah Gül

 Sidekan’da şiddetli çatışma yaşanmıştı

Erbil’e bağlı Sidekan Nahiye Müdürü İhsan Çelebi, 16 Mayıs’ta yaptığı açıklamada bir gece önce Dêl Dağı’nın Helkeran köyü yamaçlarında PKK ile TSK arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını söylemişti.

Rûdaw’a konuşan Çelebi, "Gece saat 01:00 sıralarında bir grup PKK’li Dêl Dağı’nda konuşlu bulunan Türk askerlerine saldırdı. Saldırıya karşılık veren askerlerle PKK’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı" bilgisini vermiş ve çatışmaların 3 saat kadar devam ettiğini her iki tarafta da ölü ve yaralıların olduğunu belirtmişti.

Çelebi, “Helkeran köyü yakınlarında 4 PKK’linin cenazesinin yerde kaldığı, çatışmalarda yaralanan ve ölen askerlerin ise 3 helikopter ile bölgeden taşındığı bilgisini edindik" ifadelerini kullanmıştı.

MSB’den çatışmalara ilişkin açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) da 16 Mayıs'ta "Pençe" operasyonunda 4 HPG’linin hayatını kaybettiği açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: MSB Twitter hesabı

Sınır bölgesinde operasyonlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk bölgesinde Pençe Operasyonu'nun başlatıldığını duyurdu.

Karadan başlatılan operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan 15 ila 30 km içeride Hakurk’un birçok stratejik tepesine mevzilendi. Hakurk, Erbil’in Soran ilçesi sınırında bulunuyor.

Bakanlık bir yıl sonra 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu.

Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu yıl 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı. Operasyon kapsamında Zap-Avaşin hattında şiddetli çatışmalar yaşanırken, TSK unsurları Metina’da bazı stratejik tepelere yerleşti.

TSK, 17 Nisan 2022’de ise Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla yeni bir operasyon başlatmıştı. /Rudaw