PKK: KYB bize teşekkür borçlu

PKK: KYB bize teşekkür borçlu

KCK, Türkiye’nin KYB Ankara Temsilcisi’ni sınır dışı etmesinin arkasında “PKK’nin operasyona giden üst düzey MİT mensuplarını kaçırmasının yattığı” yönündeki iddialara dair bir açıklama yaptı.

PKK’ye yakın bir ajansa konuşan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerîb, “bazı MİT elemanlarının Süleymaniye’de yakalandıklarını” söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Ankara Temsilcisi Behruz Gelali'yi sınır dışı etmesi ve temsilciliği kapatmasının ardından Süleymaniye'ye dönen Gelali, “Türkiye ile Süleymaniye sınırları içerisinde bir sorun yaşadıklarını” söylemişti.

KYB Sözcüsü Sadi Ahmed Pire ise “PKK'ye yönelik operasyon hazırlığında olan bazı MİT elemanlarının operasyonunun başarısız olduğunu ve bu elemanların PKK tarafından alıkonulduğunu, Türkiye'nin bu olaydan dolayı kendilerini suçladığını” söylemişti.

KYB’nin konuya yaklaşımına ilişkin de konuşan Xerîb, şunları söyledi:

“KYB Temsilcisi’nin Süleymaniye'ye dönmesinden bir gün sonra KYB Politbüro Üyesi Sadi Ahmed Pire, 'Türkiye'nin Süleymaniye'de PKK'ye karşı bir operasyon yapmak istediğini ve bu operasyonun başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Türk devletinin kendilerini suçladığını' söyledi.

Aynı gün KYB'nin Erbil Meclisi Sorumlusu, KYB'nin resmi siyasetinin dışında ve ulusal-bağımsız bir siyasetin ötesinde bir açıklama yaparak, PKK'yi suçladı. Yaşananlardan dolayı PKK'yi suçladı. Bununla da yetinmeyip PKK'nin Güney Kürdistan'daki varlığını Kürdistan Bölgesi için tehdit olarak nitelendirdi. KYB Politbürosu’na PKK'yi sınırlandırmasını istedi. Şüphesiz ki bu tavır, Kürt ve Kürdistan'a hizmet etmeyen tavırlardır ve Kürdistan ulusal birliğine uzak tavırlardır.”

“Gerek duyulursa basının karşısına çıkarabiliriz”

Yakalanan MİT elemanlarına ilişkin de konuşan Xerîb, “Çok eski değil, daha 2003 yılında ABD askerleri Süleymaniye'de Türk askerlerinin başına çuval geçirerek, görüntülerini de basında yayınladı. Bu da Türkiye'ye yönelik 'Sen sınırını geçtin, senin Süleymaniye ve Irak'ta hiçbir hakkın yok' mesajıydı.

Türkiye, onların sorumlularını, elemanlarını 2003'te olduğu gibi basının önüne çıkarmadığımıza memnun olsun. PKK, Süleymaniye kentini kaos ve PKK yöneticilerine karşı terör saldırılarının merkezi yapmak isteyen bu MİT elemanlarını basınının karşısına çıkarabilir. Eğer PKK bunu yapmamışsa, o da Süleymaniye halkını ve KYB'yi suçlu göstermek istemediği içindir. Ama eğer gerek duyulursa şimdi de basının karşısına çıkarılabilir” dedi.

“KYB'yi büyük bir krizin içine sokacak operasyon önlendi”

Sadi Ahmed Pire'nin demecinin normal bir demeç olduğunu kaydeden Xerîb, şöyle devam etti:

“Ama KYB yetkilileri bilmeli ki sorunun derinleşmesini istemiyoruz. Bir KYB yetkilisinin de çıkıp politbürolarına, 'Türk devletinin Güney Kürdistan'da diplomasi adı altında terör saldırıları planlama ve yapmaya çalışma hakkı yoktur' diyebilmeliydi.

KYB, Türk devletinin baskıları karşısında boyun eğmemelidir. Çünkü Türkiye yasal olmayan işler yapıyor. Bunun ötesinde YNK'yi büyük bir krizin içine sokacak bir operasyonu önlediği için PKK'ye teşekkür edilmeli.”KYB'nin Erbil Meclis üyesinin açıklamalarının Türkiye'yi çok sevindirdiğini belirten Xerîb, “Ama bu açıklama ulusal hassasiyeti olan kişileri de rahatsız etti. Aynı zamanda KYB ve Kürdistan Hükümeti'nin elini zayıflattı” diye kaydetti.

Türkiye'nin sınır dışı ettiği KYB Ankara Temsilcisi Behroz Gelali, “KYB'nin 17 yıldır Türkiye'de temsilciliği var. Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasında birçok kez krizler yaşandı. Ama bu krizler şimdiye kadar KYB'nin temsilcisinin sınır dışı edilmesi noktasına varmadı” demişti.

KYB Sözcüsü Sadi Ahmed Pire'ye ise, “Türkiye Süleymaniye kent sınırlarında PKK'ye karşı operasyon yapmak istedi ancak başarısız oldu. Ankara operasyonun başarısızlıkla sonuçlanmasından KYB'yi sorumlu tuttu ve temsilciliğini kapattı” ifadelerini kullanmıştı.