'PKK’den dolayı Şengal halkı yine yurtlarını boşaltıyor'

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Şengal Yetkililerinden Qadir Qaçak yaptığı açıklamada, Şengal anlaşmasının şimdiye kadar hayata geçirilemediğini, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve Haşdi Şabi’nin varlığı nedeniyle şu ana kadar yerlerine dönen Şengallilerin yeniden mültecileştiğini belirtti.

'PKK’den dolayı Şengal halkı yine yurtlarını boşaltıyor'

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Qadir Qaçak şunları söyledi: “Irak anayasasının 140’ıncı maddesi şimdiye kadar da hayata geçirilemedi. Aynı şekilde Şengal anlaşması da hayata geçirilemedi. Çünkü halen PKK ve Haşdi Şabi güçleri halen Şengaldeler. Oysa anlaşma gereğince her iki güçte şimdiye kadar çekilmeliydiler. Ama her geçen gün güçlerini daha da fazlalaştırıyorlar. Zaten Şengali ikinci Kandil olarak ele alıyorlar.”

PKK’nin başka bir yeri kalmadığı için Şengal’de yerleşmeye çalıştığına dikkat çeken Qaçax açıklamasında, PKK ve Haşdi Şabi’nin Şengal’in huzura kavuşmasını ve yasal yöneticilerin işlerinin başına geçmesini engellediklerini, bölgede demokrasinin gelişmesini ve halkın rahata kavuşmasını istemediklerini dile getirdi.

Şengal anlaşmasına ilişkin de açıklamada bulunan Qadir Qaçax şunları söyledi: “İlk başlarda bizimde anlaşmaya ilişkin kuşkularımız vardı. Çünkü BM yetkilisinin anlaşmada yer almasını istemediler. Biz şu ana kadar da anlaşmanın hayata geçirilmesine hazırız ama diğer taraf bunun için en ufak bir adım bile atmıyor.”

Kısa bir süre önce yaklaşık 200 ailenin Şengal’e döndüğünü ifade eden Qadir Qaçak açıklamasının sonunda, PKK ve Haşdi Şabi varlığı ile yetersiz hizmet yüzünden bu ailelerin büyük çoğunluğunun tekrar kamplara döndüğünü ve mültecileştiğini söyledi.

/ Basnews