Putin, Ukrayna ile barış için şartlarını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün başkent Moskova’da düzenlediği geleneksel yıllık basın toplantısına, Ukrayna’daki hedeflerinin aynı kalacağını ve bu hedeflere ulaşılıncaya kadar barış olmayacağını söyledi.

Putin, Ukrayna ile barış için şartlarını açıkladı
Putin, Ukrayna'da barışın ancak "Kiev'in tarafsızlığı", "silahsızlandırılması" ve "askerden arındırılması" ile mümkün olabileceğini söyledi.
 
"Ukrayna için hedeflerinin değişmediğinin" ve "hedefe ulaşana kadar" mevcut durumun devam edeceğinin altını çizen Putin, Moskova'da düzenlediği yıllık basın toplantısında "Size ne hakkında konuştuğumuzu hatırlatmak isterim: Ukrayna'nın silahsızlandırılması, askerden arındırılması ve tarafsızlık statüsü." ifadelerini kullandı. 
 
"Hedeflerimize ulaştığımızda barış olacak" diyen şöyle devam etti:
 
"Askerden arındırmaya gelince, eğer bir anlaşmaya varmak istemezlerse, askeri çözümler dahil olmak üzere farklı önlemler almak zorunda kalacağız. Ya da belirli şartlar üzerinde anlaşacağız. İstanbul'daki görüşmelerde bunlar üzerinde anlaşmıştık. Ancak daha sonra bu anlaşmalar rafa kaldırıldı. Ama bu meselede anlaşılmıştı." 
 
"Başka ihtimaller de var" ifadesini kullanan Putin, "Ya bir anlaşmaya varacağız ya da bu meseleyi güç kullanarak çözeceğiz. Biz de bunun için çaba göstereceğiz." diye konuştu.
 
Putin, Rusya'nın ekonomik yaptırımlara, Ukrayna'daki savaşa ve Batı ile karşı karşıya gelmesine rağmen "ilerleyecek" kadar kendinden emin olduğunu iddia etti. 
 
Ekonominin dış yaptırımlara karşı direnci konusunda ise, ülkesinin "Rus toplumunun güçlü konsolidasyonu", "mali ve ekonomik sisteminin istikrarı" ve "artan Rus askeri yetenekleri" sayesinde "yeterli güvenlik marjına" sahip olduğunu aktardı. 
 
Ukrayna'da kaç Rus askeri savaşıyor?
 
Rusya'nın ikinci bir yedek asker seferberliği dalgasına ihtiyacı olmadığını, ülke genelinde her gün bin 500 kişinin orduya alındığını söyleyen Putin, halihazırda Ukrayna'da savaşan 617 bin Rus askeri bulunduğu bilgisini verdi. Başkana göre bunlardan 244 bini profesyonel diğerleri, seferberlik çağrısı sonrası gelen kişiler.