Qamışlo'lu Yusuf Muhammed Batman'da okul birincisi oldu

Qamışlo'lu Yusuf Muhammed Batman'da okul birincisi oldu

2013’te Rojava’nın Kamışlo kentinden Batman’a göç eden Yusuf Muhammed yabancısı olduğu bir dilde ve eğitim sisteminde okul birincisi oldu. Muhammed Kürtçenin yanı sıra, İngilizce, Arapça, Rusça ve Türkçe biliyor. 

Batman Meydan İlkokulu’nda birinci olan ve Batman İdman Yurdu’nun altyapısında futbol oynayan Yusuf Muhammed, göç ettikleri ilk dönem okula gitmek istemediğini söylüyor. Ancak Batman’a kısa sürede uyum sağlayan Yusuf Muhammed, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının kendisiyle Kürtçe konuşmasıyla okula da kısa sürede adapte olabildiğini söylüyor.

“Başta gelmek istemiyordum ama çabuk alıştım”

Yusuf Muhammed hikâyesini şu sözlerle aktarıyor: “Rojava’da savaş şiddetlenince babam güvenliğimiz için gitmemiz gerektiğini söylediğinde kabul edemedim, gelmek istemiyordum. Çünkü arkadaşlarım, çevrem hep Kamışlo’daydı. Ancak göç etmek zorunda kaldık ve Batman’a geldik, başta çekiniyordum ama sonradan alıştım. 2-3 ay içerisinde Türkçeyi öğrendim, okulda gördüklerimi evde tekrar edip çalıştım ve okulda da birinci oldum. Şu an mutluyum, seviyorum burayı. Doğduğum yerlerde savaş devam ediyor, dönmek istemiyorum.” Batman İdman Yurdu’nun altyapısına da yerleştirilen Muhammed, okulunu bırakmayacağını ama futbolcu olmak istediğini belirtiyor ve sözlerini şöyle noktalıyor: “Benim ablam da okulda çok başarılı o da derslerinde birinci. İlerde futbolcu olmak istiyorum. Okuluma da devam edeceğim.”

“Öğretmenlerim alışmam için benimle Kürtçe konuşuyordu”

Annesi Rusyalı olan ve Rusça dışında küçük yaşına rağmen Kürtçe, Arapça, İngilizce ve Türkçe bilen Muhammed sözlerini şöyle sürdürüyor: “Annem de Kürtçeyi öğrendi ve bizimle Kürtçe konuşuyor. Batman’a geldikten sonra hiç Türkçe bilmediğimden dolayı başta okulda zorlandım. Öğretmenlerim ve arkadaşlarım Kürtçe konuşarak yardımcı oluyorlardı bana. O şekilde o süreci atlattım.”