Rawest araştırmadan kayyum anketi

Rawest araştırmadan kayyum anketi

HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanması süreci bölge halkının tepkisine yol açarken bunun ne seviyede olduğunu ölçen bir araştırma yayımlandı.

Bölgeden anketleriyle bilinen Rawest Araştırma şirketi, kayyım araştırmasında dört kişiden üçünün kayyım atama kararlarının yanlış bulduğunu ortaya koydu.

26-30 Ağustos 2019 tarihleri arasında, Diyarbakır, Mardin ve Van’da 1.536 kişiyle yapılan anketa katılanlara “Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine Kayyım atanması kararını nasıl buluyorsunuz” sorusu yöneltilmiş.

Soruya verilen yanıtlara göre, Diyarbakır’ın yüzde 81’i, Mardin ve Van’ın ise yüzde 70 kayyıma karşı...

Araştırmada, “HÜDA-PAR seçmeni başta olmak üzere, HDP ve Cumhur İttifakı dışındaki partilere oy verenlerin kayyım atamalarına bakışı, AKP’den çok HDP seçmeni yönünde bir eğilim gösteriyor” deniyor.

Araştırmaya göre, şehirleşme ve gelir düzeyi arttıkça AKP’li seçmen içerisinde de kayyım atanmasını yanlış bulanların oranı artıyor.

Araştırmada, farklı kimliklerin birlikte yaşadığı Mardin ve Van'la ile ilgili ayrıca şu değerlendirmelere yer veriliyor:

"Mardin'de Arap ve Van'da Türk seçmenin kayyım kararını doğru bulma oranı, bu şehirlerde AK Parti'ye oy vermiş olan Kürtlere göre daha yüksektir. Bu durum oy verdikleri partiler aynı olsa bile bölgedeki Türk ve Arap ile Kürt seçmeninin Kürt meselesine dair gelişmelerde duygusal ve politik reflekslerinin farklılaştığını gösteriyor."