"Referandumu erteleme şartları" haberi yalanlandı

"Referandumu erteleme şartları" haberi yalanlandı

Dün Rudaw'ın da yer alan, Kürdistan müzakere heyetinin Bağdat'a referandumu erteleme şartlarını sunduğuna ilişkin haber doğrulanmadı. Heyet adına açıklama yapan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK - KYB)'nden Sadi Ahmet Pire haberi yalanladı.
 

Sadi Ahmet Pire "Bağdat'ta referandumu ertelemeye yönelik hiç bir söylemimiz, şartımız olmadı. Referandum Kürtlerin tek yasal kapısıdır." dedi.

Açıklamada "Yüksek Referandum Komisyonu'nun görevi Iraklı tarafların görüşünü almak ve bu görüşleri Kürdistan Yönetimi'ne anlatmaktır" denildi.

Kürdistan Bağımsızlık Referandumu Bağdat Heyeti adına konuşan Sadi Ahmet Pire şu ifadelere yer verdi:

"Bizim yaptığımız Kürdistan Yüksek Referandum Komisyonu ve -Kürdistan- siyasi tarafların kararları çerçevesinde, tüm taraflarla apaçık bir diyalogtur. Referandum kararı prensiplerine çok sıkı bağlıyız.

Ancak konuştuğumuz taraflar ile cephe savaşında değiliz. Biz buraya savaş için gelmiş bir grup değiliz. Biz karşılıklı diyalog için gelmiş bir grubuz. Kalkıp burada, vurdulu kırdılı bir dil kullanmamız beklenemez.

Biz buraya 'Muhteremler kusura bakmayın ama biz referandum kararı aldık. Referandum bağımsızlığa ermemiz için tek yasal kapıdır. Bizim yaptığımız ayrılmak değil, bağımsız olmaktır. Bu da sizden ümidimizi kesmemizin sonucudur.' demeye geldik."