Reuters: G20 ülkeleri iklim için acil adımlar atacak

G20 liderlerinin, bugün İtalya’nın Başkenti Roma'da başlayacak olan G20 zirvesinde, iklim değişikliğinin varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu kabul etmeleri bekleniyor.

Reuters: G20 ülkeleri iklim için acil adımlar atacak

Uluslararası haber ajansı Reuters’ın gördüğü taslak bildirgeye göre, hafta başında Glasgow'da başlayacak COP26 İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde, dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 liderleri, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşmak için acil adımlar atmayı kabul edecek.

BBC’nin aktardığına göre 2015 Paris İklim Anlaşması imzacıları küresel ısınmayı 2 derecenin "çok aşağısında" ve mümkünse 1,5°C'de sınırlamayı taahhüt etse de, o zamandan beri atmosferdeki karbondioksit oranı artmış durumda.

Reuters'ın gördüğü taslak bildirgede, "İklim değişikliğinin varoluşsal meydan okumasıyla mücadele etmeyi taahhüt ediyoruz" deniliyor ve ekleniyor:

"İklim değişikliğinin etkilerinin 1,5°C'de 2°C'den çok daha az olacağını ve 1,5°C'yi tutturabilmek için acil önlem alınması gerektiğini kabul ediyoruz."

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres  zirve öncesinde yaptığı açıklamada dünyanın iklim felaketine doğru hızla ilerlediğini ve G20 ülkelerinin yoksul ülkelere daha fazla yardım etmesi gerektiğini söylemişti. "Maalesef, gelişmekte olan ülkelere asıl mesaj şu: (Bedelini) ödeme vakti geldi çattı. Bütün iklim hedeflerimizin çok uzağındayız. Hızlanmamız lazım."

Guterres ayrıca gazetecilere yaptığı açıklamada ülkeler arasında "tehlikeli seviyede güvensizlik" olduğunu söyleyerek, G20 Zirvesi'nde bunun önüne geçilmesini umduğunu kaydetti.

G20 ülkelerinin liderleri bugün ve yarın Roma'da bir araya gelecek. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da zirveye katılacak.