Rojava'da, ENKS'nin de katılımıyla "Özgürlük ve Barış Cephesi" ilan edildi

Rojava'da, ENKS'nin de katılımıyla "Özgürlük ve Barış Cephesi" ilan edildi

 Rojava Kürdistanı’nda “Demokratik bir Suriye” amacıyla tüm etnik ve dini bileşenlerin haklarının korunması amacıyla Kürt, Arap ve Süryeni siyasi temsilcilerin katılımıyla “Özgürlük ve Barış Cephesi” kuruldu.

Dün Qamişlo kentinde Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS), Demokratik Asuri Örgütü, Suriye Gelecek Meclsi, Cizre-Fırat Arap Konseyi’nin katılımıyla “Özgürlük ve Barış Cephesi”  (Eniya Aştî û Azadiyê) ilan edildi.

“Özgürlük ve Barış Cephesi” adına yayımlanan ortak bildiride  “ENKS, Demokratik Asuri Örgütü, Suriye Gelecek Meclisi, Cizre-Fırat Arap Konseyi’nin geçtiğimiz ay yapmış olduğu bir dizi görüşmelerin sonucunda, Suriye’nin demokratikleştirilmesi ve Suriye krizine siyasi çözüm geliştirilmesi konusunda ortak görüşe varılmıştır” denildi.

Açıklamada, “Daha iyi bir Suriye için” halkın çıkarları doğrultusunda ortak çalışma ve ittifak geliştirilmesi çerçevesinde  28 Temmuz’da “Özgürlük ve Barış Cephesi” ilan edilmiştir.

Açıklamanın devamında “Özgürlük ve Barış Cephesi, siyasi bir ittifak olup Suriye’de tüm halkların özgürlük ve değerlerinin korunduğu tereö ve şiddetten uzak federal bir sistemin kurulmasını amaçlamaktadır” denildi.

“Özgürlük ve Barış Cephesi, belirlediği hedefler doğrultusunda Suriye’deki tüm muhalif taraflarla diyalog ve görüşme içerisinde olmak için çaba sahibi olacaktır” denilen açıklamada, “Suriye’deki acıların dinmesi için çaba gösteren ulusal muhalefet, bölge devletleri ve uluslararası toplumun çabalarını destekliyor ve Suriye’de siyasi bir çözüm çerçevesinde alınan uluslararası kararlara katılıyoruz” denildi.

Ortak açıklamada “Özgürlük ve Barış Cephesi, hiçbir şekilde Suriye muhalefetinin oluşturduğu çözüm platformlarına müdahale etmeyecek, onların binbir emek ile oluşturduğu çözüm zeminini sürdürmeyi esas alacaktır” denildi.

Suriye’de yeni bir anayasanın yazılması konusunda da bir çalışma içerisinde olacakları sinyali veren Özgürlük ve Barış Cephesi açıklamasında,   yazılacak anayasada Suriye’deki tüm etnik ve dini grupların demokratik haklarının, vatandaşların, özgürlük ve adalet haklarının korunacağı “Suriye hepimizin ülkesi ve herkese yer var” şiarının hedefleneceği kaydedildi.

Özgürlük ve Barış Cephesi’nin açıklamasının sonunda ittifakın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye ilişkin 2254 sayılı karar ve Cenevre 1 görüşmelerinin Suriye’de demokratik, yasaların egemen olduğu, insan haklarına saygılı, barış hakim olduğu bir sistemin geliştirilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması kararlarını desteklendiği kaydedildi.