Rojava'daki saatli bombalar

Rojava'daki saatli bombalar

Rojava’da DSG’nin denetimindeki hapishanelerde hala 12 bin IŞİD’li bulunuyor. IŞİD’liler kendi ideolojilerinden vaz geçmediklerini ve bırakılırlarsa tekrar örgüt için savaşacaklarını belirtiyor.

Rûdaw Rojava’da IŞİD’lilerin tutulduğu hapisanelerden birini görüntüledi. Rûdaw’a konuşan IŞİD’lilerden biri 18 kişinin başını kestiğini belirtirken bir diğeri ise İran’a karşı savaştıklarını, IŞİD haricinde başka bir gücün İran’ı durduramayacağını savundu.

Aslen Musullu olan Hadır el-Oman (44) isimli IŞİD üyesi, “Ben savaşta 18 kişinin kellesini kestim. Bıraksalar binlercesinin de kellesini götüreceğim. Çünkü onlar bizim devletimizin mal ve mülküne el koydular. Bizden vaz geçmemizi istiyorlar ama vaz geçmeyeceğiz” dedi.  

El-Osman, IŞİD’in Irak ve Suriye’de savaştığını ancak savaşını bu defa Avrupa ve Amerika’ya taşıyacağını iddia etti.

Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolündeki hapishanelerde hala 12 bin IŞİD’li tutuklu var. bunlardan 8 bini Irak ve Suriyeli.

Tikritli Saed Wesmi de eşi ve çocuklarının şu an Hol Kampı’nda bulunduğunu ve onları özlediğini söyledi.

IŞİD’e sadece Irak hükümeti ve Haşdi Şabi’ye duyduğu öfkeden dolayı katıldığını ifade eden Wesmi, “Bizim aslı savaşımız İran’a karşıdır. Biz olmazsak kimse İran’ı durduramaz. Irak hükümeti de İran’a bağlıdır. Hükümet yok, cumhurbaşkanı yok, onlar tamamıyla İran Vilayeti Faki kurumuna bağlıdırlar. İran Devrim Partisi şu an Irak’ı kontrol ediyor” dedi.

DSG’nin elindeki belgelere göre Rojava’daki zindanlarda 54 farklı ülkeden IŞİD’liler bulunuyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bazı devletler kendi vatandaşları olan IŞİD’lileri almaya sıcak bakmıyor.

Öte yandan Rojava’daki hapisanelerde tutuklu IŞİD’lileri “rahabilite etme” veya “topluma yeniden kazandırma” gibi bir program bulunmuyor.

Bir süre önce Deyrezzor’daki bazı Arap aşiretlerin devreye girmesi ile yüz küsür IŞİD mensubu kefaletle serbest bırakılıp evlerine gönderilmişti.

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonla birlikte DSG’nin hapishane ve kamplarında tutulan IŞİD’lilerin durumu gündeme gelmiş, Rojava’daki bir hapisaneden de bazı örgüt üyeleri kaçmayı başarmıştı.