Rusya, IŞİD cezaevlerinin yerleşim haritasını yayınladı

Rusya, IŞİD cezaevlerinin yerleşim haritasını yayınladı

Türkiye'nin Rojava'ya yönelik başlattığı harekat sonrası tartışılan konulardan biri de bölgede Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) elinde tutulan IŞİD'lilerin durumuydu. ABD, bölgedeki kamplarda ve cezaevlerinde tutulan IŞİD'lilerin artık Türkiye'nin sorumluluğunda olduğunu defaatle aktardı. Türkiye ise harekat planı sınırları -35 kilometre derinliği- içerisinde herhangi IŞİD'lilerin tutulmadığını savunmuştu.

 

Pazar günü Rojava yönetimi yaptığı açıklamada Eyn İsa kampı çevresinin Türkiye tarafından bombalandığını iddia etti ve kampta kalan IŞİD'lilerin tamamına yakınının kaçtığını ileri sürdü.

IŞİD'lilerin akıbetinin ne olacağı belirsizliğini korurken Rusya Savunma Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir paylaşım geldi.

Rusya'ya ait yayın organı Sputnik'in aktardığı habere göre bakanlık, 14 bin 600’den fazla IŞİD militanının tutulduğu Haseke eyaletindeki cezaevlerinin yerleşim haritasını yayınladı.

Haseke'de bulunan ve 14 bin 600’den fazla IŞİD militanının tutulduğu cezaevlerinin yerleşim haritasını yayınlayan bakanlık, daha önce ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD yanlılarının tutulduğu yedi cezaevi ve aşırıcılık yanlılarının eş ve çocukları dâhil olmak üzere sığınmacıların bulunduğu en az sekiz kamp yer aldığını açıklamıştı.

Kurumun aktardığı verilere göre en fazla militanın (yaklaşık 9 bin kişi) tutulduğu cezaevi Şeddadi beldesinde yer alıyor.

El Hol kampında 1.6 bin, Allaya cezaevinde ise 1.5 bin militanın tutulduğunu belirten bakanlık, Haseke ve El Malikiye’deki merkez cezaevlerinde ise sırasıyla 1.1 bin ve 650 kişinin bulunduğunu vurguladı.

Sığınmacıların tutulduğu kampların yerlerinin de gösterildiği haritadan, mevcut sekiz kampta yaklaşık 106 bin kişinin bulunduğu anlaşılıyor.