Rusya Sedat Peker'i radarına aldı, Türkiye dosyaları hazırlanıyor mu?

Suç örgütü lideri Sedat Peker, YouTube kanalından paylaştığı sekizinci ifşa videosunda Türkiye'yi SADAT üzerinden Suriye'de “El Nusra'ya silah göndermek” ve “Suriye'de yasa dışı ticaret yapmakla” suçlaması Rusya’nın da radarına girdi.

Rusya Sedat Peker'i radarına aldı, Türkiye dosyaları hazırlanıyor mu?

Peker, Suriye ifşalarıyla “Pandora'nın kutusunu açtı” yorumlarında beraberinde getirirken, Rus uçağının düşürüldüğü 2015 yılında Moskova’nın Türkiye’ye yönelik suçlamalarının temelini oluşturuyordu.

El Nusra, şimdiki adıyla Heyet Tahrir el Şam, Suriye'de muhaliflerin elindeki bölgeyi kontrol ediyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık 2015'te Ankara'yı, IŞİD'le petrol tedariki hatlarını korumak için Rus savaş jetini düşürmekle suçlamıştı. 

Rusya savunma bakanı da Erdoğan'ı ve ailesini yasadışı petrol ticaretinde yer almakla suçlamıştı. 

Rusya uzmanı Dr Kerim Has’la Moskova’dan programında bu hafta Peker’in son videosunun ardından Rusya’da nelerin konuşulduğunu ele aldık.

HTŞ’nin sadece Rusya değil, ABD ve Türkiye tarafından da terör örgütü olarak kabul edildiğine dikkat çeken Has, Rusya’nın o dönem Birleşmiş Milletler’de isim isim dört kalın dosya hâlinde sunduklarını ifade ediyor ve ekliyor:

“Moskova’da Rus Savunma Bakanlığı’nda Peker’in anlattıklarının daha da kapsamlı hâlini açıkça ilan etmişlerdi. Peker sadece SADAT diyor ama Rusya’nın belgelediği dosyalarda MİT’ten diğer ilgili devlet kurumlarına kadar suçlamalar yer alıyordu. Hatta petrol taşıyan tankerlerin plaka numaralarına varıncaya kadar BM’ye sunum yapıldı. Ancak Erdoğan’ın özürü sonrası bunlar rafa kaldırıldı.”

Rusya’da Peker’in iddialarının konuşulduğu bir ortamın oluştuğunu söyleyen Has, katıldığı ve Rus uzmanlar ve yetkililerin de yer aldığı toplantılarda bu konuların gündeme geldiğini ifade ediyor.

Öte yandan Rusya’nın resmî haber ajansı RIA Novosti’nin Moskova’dan bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberine atıf yapan Kerim Has, İngiliz İstihbaratı MI6 Temsilcisi Jonathan Powell’ın bir süre önce İdlib’de terör örgütü HTŞ lideri el-Culani ile görüştüğünün yazıldığını aktarıyor.

Has, haberde aynı zamanda İngiltere’nin eski Libya Özel Temsilcisi olan Jonathan Powell’ın HTŞ lideri el-Culani ile Suriye-Türkiye sınırındaki Bab el-Hava Sınır Kapısı yakınında görüştüğü, ikilinin HTŞ’nin terör örgütü listelerinden çıkarılmasını konuştukları iddia edildiğini kaydediyor.

Has, “Anlaşılan, İngiltere ile Rusya arasında Erdoğan üzerinden yaşanan ‘Soğuk Harp’ öncelikle İdlib’de ısınmaya başlayacak” ifadesini kullanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme ve ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la 14 Haziran’da gerçekleştireceği görüşmelerin de Suriye’de özellikle Kürtlerin geleceği açısından önem arz ettiğini belirten Has, “Biden’ın Bir yandan Biden’ın ‘kırmızı ışığı’, diğer yandan Putin’in ‘sopa politikasıyla’ Suriye’de Kürtler ile Erdoğan’ın siyasi kaderinin iç içe geçmesi pek olası” görüşünü dile getiriyor.

/ Ahval

Yayının tamamını buradan izleyebilirsiniz: