Rusya, Suriye'de Türkiye ve İran'la siyasi çözüm sağlayamayacağını anladı

Arap dünyasının önde gelen gazetelerinden El Arab, Rusya'nın Suriye'de siyasi çözümü tek başına sağlayamayacağını anladığını dile getirdi.

Rusya, Suriye'de Türkiye ve İran'la siyasi çözüm sağlayamayacağını anladı

Arap dünyasının önde gelen gazetelerinden El Arab, Rusya'nın Suriye'de siyasi çözümü tek başına sağlayamayacağını anladığını, bu nedenle Astana kapsamı dışında hareket ettiğini dile getirdi.

Rusya’nın artık Suriye’de siyasi çözümü artık tek başına sağlayamayacağının farkına vardığını belirten gazete, Türkiye ile İran işbirliğinin de Suriye’de kalıcı bir çözüm için yetersiz olduğunu bildiğini yazdı.

Gazete Astana’nın silahsız bölge kararının hayata geçmediğini de hatırlatarak Rusya’nın Suriye’de Astana kapsamı dışında hareket ettiğini vurguladı.

Geçtiğimiz hafta içinde ardı ardına açıklamalar paylaşan Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rusya'nın İdlib nedeniyle duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, Türkiye'ni sorumluluklarının gereğini yerine getirmediğini vurguladılar.

Daha önce Türkiye'yi direk olarak hedef almaktan kaçınan Rusya'nın bu eleştirileri, Rusya'nın Suriye'de politika değişikliğine gittiğinin sinyalleri olarak algılandı.

Nitekim dün Suriye muhalefeti ile bir görüşme gerçekleştiren Lavrov, bu değişikliğin ilk işaretlerini gösterdi.

Türkiye'nin ve İran'ın Suriye'de Beşar Esad hükümetinin, dolayısıyla Rusya'nın çıkarlarına zıt bir şekilde yayılmacı emeller beslemesi ve cihatçıları desteklemesi Rusya'yı alternatif çözümlere yöneltti.