Rusya'dan açıklama geldi: Kürtlerin devletleşme arzusuna saygı duyuyoruz

Moskova, Kürtlerin ulusal bir devlete sahip olma arzusuna saygı duyuyor. Sorunların kabul edilebilir bir formül bulmaya yönelik yapıcı ve saygılı diyalog yoluyla çözülebileceği ve çözülmesi gerektiğinden yanayız" açıklamasında bulundu.

Rusya'dan açıklama geldi: Kürtlerin devletleşme arzusuna saygı duyuyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen 'bağımsızlık referandumu'yla ilgili,  "Moskova, Kürtlerin ulusal bir devlete sahip olma arzusuna saygı duyuyor. Sorunların kabul edilebilir bir formül bulmaya yönelik yapıcı ve saygılı diyalog yoluyla çözülebileceği ve çözülmesi gerektiğinden yanayız" açıklamasında bulundu.

Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki bölgelerde (tartışmalı bölgeler) 25 Eylül’de düzenlenen 'bağımsızlık referandumu'nun tartışmaları sürerken, Rusya'dan referanduma yönelik destek açıklaması geldi.

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi'nde yapılan referandumun ilk sonuçlarına göre, yüzde 90'dan fazla
"Evet" oyu çıktığı belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ortadoğu’da devam eden krizli durumun daha da karmaşık hale gelmesi ve istikrarsızlaşmasına yönelik tüm risklerin önlenmesini önemli.

Moskova, Kürtlerin ulusal bir devlete sahip olma arzusuna saygı duyuyor. Ancak bu konunun tek taraflı bağımsızlık ilanıyla değil, Irak yönetimi ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki tüm tartışmalı konuların, ortak şekilde kabul edilebilir bir formül bulmaya yönelik yapıcı ve saygılı diyalog yoluyla çözülebileceği ve çözülmesi gerektiğinden yanayız."

Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki diğer bölgelerde pazartesi (25 Eylül) yapılan referandumda, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 90’ın üzerinde "Evet" oyu çıktı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz Temmuz ayında yaptığı bir açıklamada, "Referanduma Kürt halkının talebi olarak bakıyoruz" demişti.