Rusya'dan Fransa'nın "Kabil'de güvenli bölge" önerisine destek

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Afganistan’ı terk etmek isteyen insanların korunması için Kabil'de BM denetiminde güvenli bölge kurulması önerisine Rusya'dan zımni destek geldi: Üzerinde tartışılmalı.

Rusya'dan Fransa'nın "Kabil'de güvenli bölge" önerisine destek

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Kabil’de güvenli bölgeler oluşturulması yönünde Fransa'dan gelen teklife dolaylı destek verdi. Peskov, bunun ele alınması gereken bir öneri olduğunu ve Taliban’ın bu konudaki düşüncesinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.

'Taliban’ın anlamamız lazım'

Sputnik'in aktardığına göre Peskov, Fransa’nın, Afganistan’ın başkenti Kabil’de güvenli bölgeler oluşturulması şeklindeki teklifine ilişkin soru karşısında, “Bu, üstünde tartışılması gereken bir teklif” dedi. Peskov, “Burada önemli olan böyle bir bölgenin her yönünün ele alınmasıdır. En mühimiyse, böyle bir bölge oluşturulması fikrine Taliban’ın nasıl baktığını anlamamız gerekiyor” diye ekledi.

Macron ne önerdi?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cumartesi günü, Paris ile Londra’nın bugünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Kabil’de güvenli bölgeler oluşturulması teklifini içeren bir karar tasarısı sunacaklarını söyledi. Macron, Fransız Le Journal du Dimanche gazetesine demecinde, Birleşmiş Milletler’in kontrolünde olmasını istedikleri söz konusu güvenli bölgelerin, Afganistan’ı terk etmek isteyen insanların korunması adına kullanılacağını belirtti.

Kremlin: Taliban konusunda bir karara varmak için erken

Peskov'a, Rusya’da eylemleri yasak olan ve ülkenin terör örgütü kabul ettiği listede yer alan Taliban’ın söz konusu statüsünün değiştirilmesine ilişkin bir soru da yöneltildi. Peskov, “Böyle bir soruyu yöneltmek için henüz erken. Taliban’ın Afganistan’ın yönetimindeki ilk adımlarına bakmak çok önemli. Ancak bunun ardından birtakım sonuçlara varabiliriz” dedi.

(Sputnik