Rusya’dan Kürdistan Parlamentrosu seçimlerine ilişkin açıklama
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin önemli bir dönemde gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, seçimlerin iç siyasi istikrarın güçlendirilmesini amaçladığını söyledi. Zaharova ayrıca ülkesinin Orta Doğu'da olası büyük bir savaşı önlemek için elinden geleni yaptığını ve Lübnan ile İsrail arasında gerilimin tırmanmasını istemediğini dile getirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 20 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Kürdistan Parlamentosu seçimleri ve Orta Doğu’da İsrail’in Gazze’nin ardından Lübnan’a yönelik saldırıları ile tırmanan gerilime ilşkin sorularını yanıtladı.
Zaharova, Rusya’nın seçimleri gözlemlemek için heyet gönderip göndermeyeceği ve ayrıca siyasi taraflara mesajı hakkındaki soruya, “Bildiğimiz gibi Kürt Özerk Bölgesi'nde son parlamento seçimleri Eylül 2018’de yapılmıştı. Dolayısıyla Kürt Özerk Bölgesi'nde ve Irak genelinde iç siyasi istikrarın güçlendirilmesini amaçlayan bu seçimin çok önemli ve iyi bir zamanda yapıldığına inanıyoruz. Seçimlerin Irak Kürdistan Bölgesi yasalarına ve federal standartlara uygun olarak yapılmasını ve oy vermek isteyen herkesin haklarını kullanabilmesini umuyoruz” yanıtını verdi.
“Bu çok yönlü bir kriz”
Rus Sözcü Rûdaw’ın Orta Doğu’da İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları ile devam eden gerilime ilişkin sorusunu da yanıtladı.
Savaşın Irak, Suriye ve İran dahil olmak üzere bölgeyi kapsayacak şekilde genişlemesi ihtimaline karşı Rusya'nın tutumu ve tedbirlerinin ne olacağı şeklindeki soru üzerine Zaharova, şu ifadeleri kullandı:
“Gerilimi durdurmak, Orta Doğu'daki durumu kontrol altına almak ve gerilimi azaltmak istiyoruz. Bölgede savaşın büyümemesi için elimizden geleni yapacağız. Bölgesel ve uluslararası ortaklarla koordineli çalışıyoruz. Gerilimin tırmandığı ilk günden bu yana terör saldırılarına karşı İsraillilerle ve ortaklarımızla birlikte çalıştık. Ayrıca gerilimleri siyasi olarak ve müzakere masasında çözmeyi hedefledik. Batı'nın, gerilimi düşürmeye yönelik her türlü girişimi engellediğini, siyasi çözüm istemediğini, bölgeye ancak silah gönderebildiğini görüyoruz.
Gerilimi azaltmak için elimizden geleni samimiyetle yapacağız ve tüm tedbirlerimiz de bu yönde. Üst düzey görüşmelerimiz hakkında devlet başkanlığımız karar verebilir ancak bölge ülkelerinin temsilcileri ve onların üst düzey yetkilileriyle yapılan görüşmelerde Orta Doğu'daki durumun da tartışmaların bir parçası olduğu açıktır. Gelecekte yapılacak olan görüşmelerle ilgili ayrıntı vermeyeceğim ve bu benim işim değil, ancak şunu belirtebilirim ki ülkemizin liderliği bu gerilimin bitirilmesine odaklanmış durumda ve bu sadece bir iç gerilim değil, çok sayıda ülkeyi de kapsıyor. Bu çok yönlü bir kriz.”