Sadr, Haşdi Şabi komutanı Feyyad'ın görevden alınmasını istedi

Sadr Hareketi, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’den Haşdi Şabi komutanı Falih el-Feyyad'ın görevden alınmasını istedi.

Sadr, Haşdi Şabi komutanı Feyyad'ın görevden alınmasını istedi

Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın destekçilerinin Bağdat'ta haftalarca süren protestoları, Pazartesi günü Sadr'a bağlı bir milis grubu ile Haşdi Şabi’ya bağlı gruplar arasında çıkan çatışmaların ardından şiddetlendi.

Sadr'ın Salı günü destekçilerine Yeşil Bölge’den çekilme emri vermesine kadar devam eden çatışmalarda en az 25 kişi hayatını kaybetti.

Huzursuzluk, Ekim 2021 parlamento seçimlerinin ardından aylarca süren siyasi çıkmazın ardından geldi.

Sadr'a yakın ve hareketin sözcüsü olarak bilinen Salih Muhammed el-Iraki, Kazımi’den beş talepte bulunduklarını, bu taleplerin ilkinin Falih el-Feyyad'ın görevden alınmasını olduğunu söyledi.

El-Iraki, Falih el-Feyyad'ın bir siyasi partinin lideri olduğunu, güçlü bir figür olmadığını, “askeri zihniyetten” yoksun olduğunu iddia etti ve “Genel olarak, bu pozisyon için yeterli değil” ifadelerini kullandı.

Falih el-Feyyad, Sadr'ın Haziran ayında Irak Parlamentosundan çekilmesinden sonra en büyük parlamento bloğu haline gelen Koordinasyon Çerçevesi'nin de lideri. Haşdi Şabi liderlerinin çoğu da Koordinasyon Çerçevesi'nde yer alıyor.

Sadr yanlısı yetkili ayrıca; Kazımi'yi milis gruplarını Yeşil Bölge'den çekmeye ve yerlerine ordu güçlerini konumlandırmaya çağırdı.

Kazımi, Irak anayasına göre Haşdi Şabi de dahil olmak üzere Irak silahlı kuvvetlerin başkomutanı aynı zamanda.

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı geçen yıl Falih el-Feyyad'a "ciddi insan hakları ihlalleriyle bağlantısı nedeniyle” yaptırım uygulamıştı.

Hazine, el-Feyyad'ın Irak'ın Ekim 2019'da başlayan hükümet karşıtı protestoların bastırılmasında merkezi bir rol oynadığını söylemişti.