Sağlık Komitesi: Rejim WHO yardımlarını Rojava’ya göndermiyor

Sağlık Komitesi: Rejim WHO yardımlarını Rojava’ya göndermiyor

Rojava’da Cizire Bölgesi Sağlık Komitesi, Suriye rejiminin, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yeni tip coronavirüs (Covid-19) için yaptığı yardımları kendilerine göndermediğini bildirdi.

K24’e konuşan Cizire Bölgesi Sağlık Komitesi Eş Başkan Yardımcısı Mihemed Xelef, WHO’nun Qamışlo’ya gönderdiği yardımların kendilerine ulaştırılmadığını söyledi.

Rojava’daki yeni tip coronavirüs vakaları ile ilgili de Xelef, “Qamışlo Uluslararası Havalimanı’nda Covid-19 taşıdığı şüphesiyle 3 kişi karantina altına alınmıştı. Burada PCR cihazı olmadığı için söz konusu kişiler Qamışlo’dan Dirbêsiyê gönderildiler” bilgisini paylaştı.

Mihemed Xelef, Qamışlo Uluslararası Havalimanı üzerinden Rojava’ya gelenlerden 54 kişinin bir yerde, 27 kişinin de başka bir yerde karantina altında tutulduğunu belirtti.

Xelef, Suriye’de coronavirüs vakalarının fazla olduğunu belirterek, havayoluyla bölgeye gelenleri kontrol altına almak istediklerini, fakat Suriye rejiminin bu konuda kendileriyle işbirliği yapmadığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Rojava Kriz Birimi de yaptığı açıklamada, Suriye rejimine ait bazı yetkililerin test yapılmasını engellediğini, bu nedenle testlerin havaalanının dışında yapıldığını bildirmişti.

Özerk Yönetim’e bağlı Sağlık Kurulu tarafından 8 Nisan Çarşamba günü yapılan açıklamada, Qamışlo Havaalanı’ndaki Suriyeli yetkililerin sağlık ekibiyle koordineli çalışmadığı, Covid-19 şüphesi taşıyan kişilerin havaalanından çıkarıldığı ve söz konusu kişilerin Qamışlo kentine geçiş yaptığı belirtilmişti.