SAMER: HDP 2014’ten daha fazla Belediye alacak

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (SAMER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Koordinatörü Yüksel Genç, seçim süresince yürüttükleri saha çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SAMER: HDP 2014’ten daha fazla Belediye alacak

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (SAMER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Koordinatörü Yüksel Genç, seçim süresince yürüttükleri saha çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Kürt illerinde kazan, batı illerinde AKP-MHP ittifakına kaybettir” üzerine kurduğu stratejiyle özelikle büyükşehirlerde seçimin kaderini belirlediğini vurgulayan Yüksel Genç, “Demokratikleşme ısrarına dair takdir edilesi bir strateji aslında bu. Oyun dışı bırakılmak istenirken, oyun kurucu ve oyunun kaderini belirleyici oldu” dedi.

Uzun süredir milliyetçi argümanlar ve sağcı retorikler üzerinden yükselen seçim stratejilerine dikkat çeken Genç, “İktidar bloku işin kolayına kaçarak, HDP üzerinden terörize etmeyi yeğlemenin ötesine gidemedi. Bu stratejiden en kazançlı çıkacak olan muhalefet partileri ise, iktidar söylemi üzerinden ve yüzleşmek durumunda kaldıkları egemen algıları yüzünden savunma psikolojisini aşamadı. Aslına bakarsanız bu strateji Türkiye’deki kutuplaşma ve bölünme hadisesinin nerelere vardığına dair iyi bir deşifrasyon içerdi” ifadelerini kullandı.

HDP Seçmeni Muhalefete Rağmen Oyunu Kulanacak

HDP’nin kurduğu stratejinin seçmeni tarafından çok hızlı kavrandığını ifade eden Genç, “HDP seçmeninin çok büyük kısmı muhalefete ‘Size rağmen, sizin yanınızda biz de varız, bizsiz olmaz’ diyecek. Zaten yapılan kamuoyu yoklamaları da bu gözlemi doğruluyor. Eğer seçim gününe kadar çok özel bir durum yaşanmasa, bu stratejiyle uyumlu oy kullanacağını varsayıyoruz” diye konuştu.

HDP 2014’ten Daha Fazla Belediye Alacak

“Bu seçimin kendine has bir karekteri olduğu kanısındayım. Üstelik Türkiye siyasetinin bundan sonrasına ciddi etkileri olacak” diye yorumlayan Genç, Kürt illerindeki durum için şunları dile getirdi: “Kürt illerinde kayyımlı belediyeleri yeniden HDP’nin kazanacağını ve HDP’nin 2014’de kazandığı belediye sayısının artacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte kayyımlı belediyelerden olan Bitlis’te Cumhur ittifakı ile HDP’nin başa baş göründüğü, bunu HDP’nin risk olarak okuması gerektiğini, yine daha önce HDP’ye ait olmayan belediyelerden Kars’ta HDP’nin küçük farkla ilk sıraya yerleşmiş göründüğünü, Muş’ta ise başa baş bir görünüm olduğunu söylemek mümkün” dedi.

AK Parti Büyüksehirlerde Oy Kaybediyor

Kürt oylarının batı illerindeki etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Genç, saha verilerini şöyle yorumladı:

“Seçime girdiği bölge illerinde genel olarak HDP’nin 2014 seçimlerine göre yüzde 6-8 bandında oyunu arttıracağını, AKP’nin kısmi düşüşler yaşayacağını söylemek mümkün. Batı illerinde de AKP’nin oy kaybı içinde olacağını varsayıyoruz. Sadece oy kaybetmeyecek, kimi illeri de kaybedebilir. Özellikle HDP stratejisinin etkili olacağı İstanbulAnkaraAdanaMersin, Antep, Urfa, Adıyaman gibi kentler dikkatle izlenmeli.”

Bölgede En Çok Kararsız Seçmen AKP’nin

“İktidar partisinin Kürtler ve HDP üzerine kurduğu dışlayıcı, ayrıştırıcı, hatta suçlayıcı söylem uzunca bir süredir Kürt seçmende büyük bir tepkiye yol açıyor ve HDP lehine bir konsolidasyonu besliyor” diyen Genç, sahadaki gözlemlerini şöyle sürdürdü:

“Büyük kısmı o söylemleri iktidarın tahayyülündeki yeni Türkiye’de Kürtlere biçilmiş yer olarak okuyor. Milliyetçi oylara hitap etme kaygısı olarak okuyanlarda bile ciddi bir öfke yaratıyor. Zaten Bölgede AKP’ye oy veren Kürt seçmenin önemli bir kısmı MHP ile kurulmuş ittifaktan da rahatsız durumda. Üstüne bu söylemler AKP aleyhine bir havayı besliyor. Bu söylemler ister HDP ister AKP’ye oy versin genel olarak Kürt seçmende tepkiyle karşılanıyor. Bölgede en çok kararsız seçmenin AKP’de birikmiş olmasının bir nedeni de bu.”

İktidar blokunun söylemlerinde amaç HDP seçmenini “korkutma veya sandıktan uzaklaştırmaksa” bunun tutmayacağını da ifade eden Genç, “Bu söylemler Kürt seçmeni daha fazla HDP’de konsolide olmaya yöneltiyor” dedi.