Sarıgül'den 'kimyasal silah' açıklaması

Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, PKK’ye karşı operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz uluslararası arenada yasaklanan hiçbir mühimmatı dün kullanmamıştır. Bugün kullanmıyor, yarın da asla kullanmaz" dedi.

Sarıgül'den 'kimyasal silah' açıklaması

TDP'den paylaşılan görüntülerde, Sarıgül'ün, İstanbul Havalimanı VİP salonunda, parti çalışmaları için gideceği Konya seferi öncesi yaptığı açıklamaya yer verildi.

Kürdistan Bölgesi topraklarında PKK’ye karşı gerçekleştirilen askeri operasyonlar esnasında kimyasal silah kullanıldığı yönündeki açıklamalara değinen Sarıgül, "TSK uluslararası arenada yasaklanan hiçbir mühimmatı dün kullanmamıştır. Bugün kullanmıyor, yarın da asla kullanmaz. Bu açıklamaları kesinlikle doğru bulmuyorum” dedi.

Sarıgül, “Dünyada sicili en temiz ordu TSK'dır. TSK'yı yıpratmaya hiç kimsenin gücü yetmez. TSK'yı iç politikanın içine çekmek hiç kimsenin haddine değildir. TSK'nın görevi bayrağımızı ve toprağımızı korumaktır” ifadesini kullandı.

PKK'den "kimyasal silah" saldırısı iddiası

PKK, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile, son iki ay içerisinde Metina, Zap ve Avaşin bölgesinde 17 üyesinin “kimyasal saldırı” sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, bu örgüt üyelerinin kimlik bilgileri de kamuoyu ile paylaşıldı.

PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde 2021 Şubat ayında Gare’den başlayarak Zap, Avaşin ve Metîna bölgelerinde düzenlediği operasyonlarda “uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve zehirli gazlar üreten kimyasal silahlar” kullanıldığı öne sürüldü.

TSK’nın 2021 yılı boyunca 367 kez “yasaklı bomba” ve “kimyasal silah” kullandığı ifade edilen açıklamada, bu saldırılarda 46 örgüt üyesinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Bu açıklamaların ardından HDP başta olmak üzere, bir çok farklı kesimden konu hakkında açıklama geldi.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de iddiaları reddeden açıklamalar yaptı.